У Бойка планують продовжити дозвіл на використання поганого пального

Понеділок, 2 липня 2012, 10:12

Експертно-аналітична група (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної галузі при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості має намір ініціювати продовження дії стандартів "Євро-2" і "Євро-3" при виробництві палива в Україні.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу ЕАГ.

У секретаріаті групи пояснили, що Державне агентство резерву звернулося до них з проханням перенести перехід на нові стандарти на 2018 рік.

"У Держрезерві пояснюють це тим, що термін зберігання вже закупленого для потреб Міноборони та підприємств Мінагрополітики палива закінчується тільки через шість років", - зазначають у секретаріаті ЕАГ.

Реклама:

За даними групи, питання про продовження стандартів найближчим часом буде розглянутий урядом.

Як відомо, 1 червня набули чинності нові стандарти якості для виробництва палива в Україну - "Євро-4" і "Євро-5".

Такий бензин містить менше сірки та інших шкідливих речовин (це дозволяє продовжити ресурс двигуна) в порівнянні з паливом стандартів "Євро-2" і "Євро-3".

Зараз бензин "Євро-4" і "Євро-5" можуть виробляти три з шести українських нафтопереробних заводів - Кременчуцький ("Укртатнафта"), Лисичанський (ТНК-ВР) і Одеський ("Лукойл"), але останні два простоюють.

Крім того, цим стандартам відповідає бензин з Литви, Болгарії, Румунії та Білорусі (продається в мережах "Окко", WOG, ТНК-ВР, "Лукойл" та інших).

Однак проти переходу на нові стандарти виступила ЕАГ.

Перехід на нові стандарти відкладали і раніше. "Євро-4" і "Євро-5" повинні були почати діяти в Україну з 1 січня 2010 року, але оскільки три з шести НПЗ - Дрогобицький, Надворнянський (належать групі "Приват") та Шебелинський (належить НАК "Нафтогаз Україна") - не можуть виробляти паливо за цим стандартам, перенесення щорічно ініціювалося ЕАГ і підтримувався Кабінетом міністрів.

Востаннє дія попередніх стандартів якості була продовжена 1 липня 2011 року на рік.

Нагадаємо, що в паливному секторі існує орган з великими повноваженнями - Експертно-аналітична група.

Це утворення при Міністерстві палива та енергетики, у якому зібрані представники найбільших нафтотрейдерів країни.

Дехто каже, що група не має жодного впливу на реальні процеси. Проте, це лише припущення.

А ось юридичний факт беззаперечний: без погодження з групою не може прийматися жодне рішення міністерства щодо ринку нафтопродуктів.

Сам по собі цей факт є абсурдним. Трейдери не можуть самі регулювати - підвищувати їм ціни чи ні. Проте в Україні це саме так.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: