"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У МВФ кажуть, що криза в єврозоні досягла критичної точки

Середа, 18 липня 2012, 18:17

Експерти Міжнародного валютного фонду вважають, що криза в єврозоні досягла критичної точки, тому європейським лідерам слід продовжувати рух у бік більш повного валютного та економічного союзу, щоб подолати кризу і уникнути серйозних наслідків для світової економіки.

МВФ у своєму щорічному огляді економіки єврозони наголошує на необхідності збереження ключової ролі Європейського центрального банку при вирішенні боргових проблем регіону, пише "Финмаркет".

Пріоритетом на даний момент директора МВФ назвали максимально швидке створення банківського союзу.

Вони вітали плани ЄС щодо гнучкого використання антикризових європейських фондів, додавши, що ЄЦБ також повинен продовжити надання підтримки, включаючи надання ліквідності фінансовому сектору і викуп цінних паперів.

Реклама:

Крім того, МВФ не виключає доцільність подальшого пом'якшення грошово-кредитної політики в єврозоні, "особливо в разі прояву понижувальних ризиків для зростання".

У тому числі фонд вважає можливим подальше зниження базової процентної ставки ЄЦБ, яка на початку липня була зменшена з 1% до рекордного мінімуму - 0,75%.

У міру поглиблення кризи погіршуються і економічні перспективи єврозони: МВФ повторив опублікований в понеділок прогноз скорочення ВВП валютного блоку на 0,3% цього року, хоча зазначив "очікування слабкого, але позитивного зростання в 2012 році в Німеччині і Франції".

У 2013 році єврозону очікує зростання всього на 0,7%.

Інфляція в єврозоні, за оцінками фонду, опуститься істотно нижче таргетованих ЄЦБ 2% в 2013 році через несприятливу ​​економічну кон'юнктуру і залишиться нижче 2% як мінімум до кінця 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: