Білорусь підписала з Росією контракт на будівництво АЕС

Середа, 18 липня 2012, 18:07

Білорусь і Росія підписали генеральний контракт на будівництво білоруської АЕС.

Про це передає білоруське телеграфне агентство "Бєлта".

Генеральним контрактом визначені зобов'язання і відповідальність сторін, строки реалізації проекту, його приблизна вартість на період до 2020 року, умови платежів, постачання обладнання, організація будівництва, приймання енергоблоків і інші умови.

Передбачається введення в промислову експлуатацію першого блоку АЕС в листопаді 2018 року, другого - в липні 2020 року.

Реклама:

Основоположним принципом при підготовці проекту генерального контракту, як і контрактної угоди, стало те, що формування вартості білоруської АЕС буде здійснюватися за внутрішньоросійськими цінами на умовах ціноутворення аналогічних, як при спорудженні АЕС в Росії з використанням базисно-індексного методу.

Росія готова виділити Білорусі пільговий довгостроковий держкредит строком на 25 років в обсязі до 10 млрд доларів.

Введення в експлуатацію АЕС дозволить Білорусі щорічно заміщати близько 5 млрд кубометрів імпортованого природного газу, знизити собівартість виробництва електроенергії, зменшити рівень викидів парникових газів в атмосферу на 7-10 млн тонн, і значно підвищити рівень енергобезпеки.

Білоруська АЕС з двох енергоблоків сумарною потужністю до 2,4 тис (2х1200) МВт буде побудована на Островецькому майданчику в Гродненській області.

Для її будівництва було обрано проект АЕС-2006, який повністю відповідає міжнародним нормам і рекомендаціям МАГАТЕ.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 було підписано контрактну угоду про будівництво АЕС в Білорусі, яка за своєю суттю є рамковою і імперативно визначає основні положення генерального контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: