Німецькі експерти: українській економіці потрібен гнучкий обмінний курс

Середа, 18 липня 2012, 10:27

Група німецьких радників при уряді України у своїй аналітичній записці вказує на послаблення економічної кон'юнктури нашої країни.

Першочерговим кроком для виправлення ситуації експерти називають запровадження гнучкого обмінного курсу, передає Deutsche Welle.

У першому кварталі 2012 року зростання ВВП збільшилося у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 2%. Натомість у третьому та четвертому кварталах 2011 року показники були значно кращими – 7% і 5% відповідно, вказується у документі.

Аби покращити економічну динаміку, на думку німецьких радників, потрібно збільшити обсяги приватних інвестицій.

Реклама:

Щоб цього досягти, потрібно, "по-перше, пом'якшення грошової політики, для чого необхідна гнучкість обмінного курсу. По-друге, треба прискорити консолідацію бюджету, аби зменшити теперішнє витіснення приватних інвестицій за рахунок внутрішніх державних позик. По-третє, треба прискорити санацію фінансового сектору, щоб банки знову кредитували реальну економіку".

Фіскально-політичний простір для дій українського уряду після глобальної фінансової кризи є невеликим, відзначають автори записки.

Україна нині не має доступу до зовнішніх ринків капіталу, кредит МВФ також заблокований.

Пом'якшення грошової політики позитивно вплине на забезпечення підприємств кредитами.

Адже саме жорстка грошова політика є головною причиною дорожнечі кредитів, реальна вартість яких для підприємств сягає 16% річних, зазначають експерти Рікардо Джуччі і Роберт Кірхнер.

Жорстка грошова політика, своєю чергою, є опосередкованим наслідком фіксованого курсу гривні до долара.

Фінансовий і банківський сектор після тяжкої кризи 2008/2009 досі перебуває у стані одужання, що залишається дуже нестабільним, констатують аналітики.

Для гарантування того, щоб сектор у довготривалій перспективі міг виконувати свою функцію кредитування реальної економіки, не уникнути структурних реформ.

Послаблення кон'юнктури, яке нині спостерігається, ставить уряд перед викликами, - зазначається у документі.

Важливу роль для адекватного реагування відіграватиме грошова політика та політика обмінного курсу.

Упродовж найближчих місяців Німецька група радників тісно співпрацюватиме з цього питання з урядом і Національним банком України, ідеться в аналітичній записці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!