Янукович дозволив регулювання тарифів природних монополій

Вівторок, 17 липня 2012, 20:00

Президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до закону "Про природні монополії", яким встановлюється стимуляційне регулювання цін (тарифів) на товари суб'єктів природних монополій.

Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

Новий закон покликаний стимулювати суб'єкти природних монополій до підвищення якості товарів і ефективності сфери діяльності з поступовим скороченням неефективних видатків і забезпечувати створення умов для залучення інвестицій з метою стійкого функціонування і розвитку.

У пояснювальній записці до закону зазначається, що чинна система регулювання природних монополій у значній мірі базується на тих принципах регулювання, які застосовувалися в плановій економіці, а основним недоліком є те, що при регулюванні використовуються витратні методи, які стимулюють компанії до нарощування видатків.

Реклама:

У документі підкреслюється, що створення привабливого інвестиційного клімату можливо шляхом проведення довгострокової державної цінової й тарифної політики в сфері природних монополій у напрямі поступового переходу до стимуляційних методів регулювання, що передбачає ослаблення залежності між установленим тарифом і видатками компанії.

Таким чином для суб'єктів природних монополій формуються стимули до скорочення витрат, аналогічні тим, які діють у конкурентному середовищі.

Під дію закону про природні монополії потрапляє сфера житлово-комунального господарства, постачання газу і електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: