Вартість пшениці досягла рекордного рівня за останні чотири роки

Вівторок, 17 липня 2012, 18:34

16 липня на Чиказькій товарній біржі СВОТ торги пшеницею завершилися зростанням цін на вересневі контракти на 4,3% до рівня 8,84 долара за бушель (328 доларів за тонну).

Це найвища ціна на пшеницю за останні 4 роки, повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Ріст цін на пшеницю на СВОТ цього року стартував на початку червня, коли негативний погодний вплив на врожай зернових посилився в багатьох основних країнах-виробниках продовольства", - зазначають в УКАБ.

В асоціації повідомили, що посушлива спека на початку літа в США, Україні та в основних регіонах виробництва в РФ суттєво вплинула на урожайність основних зернових культур в цих країнах і змусила аналітиків знижувати прогнози виробництва зерна, зокрема пшениці.

Реклама:

"Це стало основною причиною зростання вартості пшениці на світових ф’ючерсних ринках, і за червень-липень ціна вересневої пшениці з позначки 230 доларів за тонну досягла рівня 330 доларів за тонну. Тобто лише за півтора місяці ціна пшениці зросла майже на 100доларів за тонну або на 43%", - заявив експерт аграрних ринків УКАБ Роман Сластьон.

Така динаміка на світових ринках зерна відобразилась зростанням цін і на українському ринку.

Аналітики додають, що ціни на українському ринку залишаються все ще набагато нижчими за рівень світових цін, що зумовлює набагато нижчі доходи виробників зерна.

"Якщо ситуація ближчим часом не зміниться, аграрії за рахунок занижених цін реалізації втратять у 2012/13 маркетинговому році близько 29 млрд гривень, що в сумі із втратами від засухи та збільшеної нормативної грошової оцінки становитиме 39 млрд гривень", - відзначили експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: