"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СОТ звинувачує Китай у дискримінації платіжних систем

Понеділок, 16 липня 2012, 20:59

Світова організація торгівлі (СОТ) у своєму рішенні за позовом США до Китаю заявила, що Пекін порушив угоду про торгівлю послугами та проводить політику дискримінації щодо світових платіжних систем.

Про це йдеться в опублікованій в понеділок 16 липня доповіді організації, повідомляє Lenta.ru.

У доповіді визнається правота Вашингтона в більшості питань, які були підняті у 2010 році Торговим представництвом США - про невідповідність дій китайської влади Генеральній угоді про торгівлю послугами (GATS) щодо однієї з найбільших світових платіжних систем Visa.

Дискримінація, на думку США, полягає в тому, всі платіжні картки, видані на території Китаю, змушені працювати виключно з UnionPay і ставити її логотип.

Реклама:

Система UnionPay була визнана частковим монополістом в Китаї .Крім того всі платіжні термінали зобов'язані приймати платежі за цією системою.

Саме в цих фактах СОТ побачила факт дискримінації Китаєм інших електронних систем платежів і порушення Пекіном GATS, яку підписують усі країни-члени організації, в тому числі, КНР.

Міністерство торгівлі Китаю заявило, що підтримує деякі рішення доповіді, але воно не погоджується з тим, що СОТ, не вдаючись в подробиці, прирівнює систему електронних платежів до "всіх систем платежів і переказу коштів".

У вересні 2010 року США звернулися до СОТ з проханням розглянути дії Китаю, який з 2009 року блокував всі нові проекти однієї з найбільших світових платіжних систем Visa через її конфлікт з UnionPay.

Американська сторона фактично звинувачувала UnionPay в монополізмі за рахунок іноземних постачальників послуг, таких як Visa, Mastercard і American Express.

Система UnionPay з'явилася в 2002 році і працює під контролем китайського центробанку. Є єдиною загальнонаціональною компанією Китаю, яка обслуговує платежі за кредитними картками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: