"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китайські технології, якими Україна хоче обладнати ТЕЦ, не відповідають екостандартам

Понеділок, 16 липня 2012, 20:28

Кредит для переходу з газу на вугілля, який може надати Україні Державний банк розвитку Китайської Народної Республіки, може окупитися за два роки, якщо вдасться замінити вугіллям 6 млрд кубів газу.

Однак проект містить економічні і екологічні ризики. Попередній протокол про можливість кредиту підписали 13 липня у Києві Державний банк розвитку КНР та українське міністерство енергетики, повідомляє ВВС.

Банк може надати Україні кредит на понад 3,6 млрд доларів для заміни споживання газу на вугілля. Умовою отримання грошей є використання китайських технологій, обладнання та фахівців.

"Вугільний" кредит може бути взаємовигідним для Києва і Пекіна - вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Реклама:

Якщо заміна газу на вугілля дозволить скоротити імпорт газу на 6 мільярдів кубометрів на рік (а це - половина газу, який споживає нині українська теплоенергетика), то за нинішніх цін на російський газ китайський кредит може окупитися за два роки - вважає експерт.

Китаю вигідно експортувати свої технології та техніку, та ще й за умови, коли через економічну кризу попит на китайські товари у світі падає, а відтак, скорочується і китайський ВВП.

Україна самотужки не "потягне" такий проект, як переобладнання ТЕЦ із газу на вугілля - каже експерт. Раніше оглядачі оцінювали вартість подібної реконструкції у 10-15 млрд грн.

Однак Україні такий кредит - як і сам перехід ТЕЦ на вугілля - може принести не лише переваги.

Китайські гроші можуть бути використані для закупівлі лише китайських технологій та техніки, хоча українські технології також є цілком конкурентноздатними.

Утім, було б нереалістичним очікувати, що китайці даватимуть мільярди доларів на закупку українських технологій - каже Корольчук.

На його думку, китайські технології, особливо, що стосуються видобування та використання вугілля, є цілком сучасними.

Проте китайські системи очищення повітря після спалювання вугілля на теплових станціях є досить обмеженими, і далекими від європейських стандартів, - а саме забруднення повітря є однією із головних претензій до ТЕЦ, що працюють на вугіллі.

"Це є дуже суперечливий момент, бо саме у цьому Китай ще навіть не наздогнав європейські країни чи США, які є лідерами у цих технологіях", - говорить Корольчук.

Раніше, коментуючи ідею міністерства енергетики про переведення теплоенергетики із газу на вугілля, мер Донецька Олександр Лук'янченко заявляв, що "коли всі котельні працювали на вугіллі, місто було чорне", і прирівняв повернення до опалення вугіллям до будівництва трьох додаткових металургійних заводів у місті.

Крім того, український уряд нещодавно оголосив про плани приватизувати теплову енергетику, і, якщо китайський кредит на переобладнання ТЕЦ таки буде залучено, то незрозумілою залишається роль інвесторів, які претендуватимуть на покупку цих підприємств.

До того ж, середній термін переобладнання однієї ТЕЦ становить близько чотирьох років, впродовж яких ситуація на енергетичному ринку може змінитися.

Не варто оминати також і питання ресурсної бази для переобладнаних під вугілля теплостанцій, і оцінювати не тільки запаси українського вугілля, але й вартість його видобутку. А вона зростає, що глибшими стають українські шахти.

Про те, що Україна може скоротити споживання російського газу на 6 млрд кубометрів лише за рахунок переведення теплових станцій на використання вітчизняного вугілля замість імпортного газу, міністр енергетики Юрій Бойко Клацнути заявляв на початку 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: