"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ОАЕ і Саудівська Аравія відкрили нафтопроводи в обхід Ірану

Понеділок, 16 липня 2012, 19:45

Об'єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія відкрили нафтопроводи, які дозволять експортувати арабську нафту в обхід Ормузської протоки - найважливішого каналу транспортування нафти, частково контрольованого Іраном.

Це дозволить більш ніж удвічі збільшити обсяг нафти, що поставляється по трубопроводах в обхід протоки - до 6,5 млн барелів на день, пишуть "Ведомости".

Через Ормузьку протоку зараз транспортується щодня 17 млн ​​барелів.

В ОАЕ в неділю відкрився нафтопровід Abu Dhabi Crude Oil Pipeline (Adcom), який проходить з Абу-Дабі в емірат Ель-Фуджайра, до Оманської затоки.

Реклама:

Тепер нафту з Абу-Дабі танкери зможуть забирати в Оманській затоці, а не в Перській, не заходячи в Ормузську протоку.

Протока - найважливіший канал транспортування нафти, через нього проходить третина світового морського експорту.

Колишній держсекретар США Сайрус Венс називав протоку "яремної веною Заходу". Іран у відповідь на санкції США і Євросоюзу неодноразово погрожував перекрити протоку.

"Це дієва і законна міра" проти цькування з боку США і їх союзників, писала раніше іранська газета Kayhan Daily.

У неділю перший танкер доставив нафту з Ель-Фуджайра в Пакистан, розповів Dow Jones чиновник уряду Абу-Дабі, який побажав залишитися неназваним.

Протяжність нафтопроводу - 370 км, потужність - 1,5 млн барелів на день, або 65% всього експорту ОАЕ. Вартість спорудження Adcom склала $ 3,5 млрд. Постійно працювати нафтопровід почне в серпні, обіцяє директор Abu Dhabi Marine Operating Алі Рашид аль Джарван.

Альтернативний маршрут дозволить покупцям отримувати більше нафти завдяки супертанкерам, здатним перевозити 2 млн барелів нафти, сказав міністр нафтової промисловості ОАЕ Мухаммед Аль Хамлі.

Зараз з Руваіса експортується тільки 1 млн барелів нафти в день, сказав він. Транспортування нафти через Оманську затоку зменшить навантаження на Ормузську протоку, додав Хамлі (цитати з Bloomberg).

Одночасно в Саудівській Аравії запустили роботу нафтопроводу довжиною 1200 км і потужністю 2 млн барелів на день (25% експорту країни).

Нафта тепер теж буде йти в обхід Ормузкого протоки. З Східній провінції (поруч Перська затока) вона буде йти в протилежний кінець країни - в Янбу, до Червоного моря, через Ер-Ріяд.

Нафтопровід був побудований ще під час ірано-іракської війни, був частиною східно-західної системи нафтопроводів. Потім був перепрофільований в газопровід, і ось тепер знову буде качати нафту. "Новий нафтопровід дає нам гнучкість", - заявив один з чиновників Саудівської Аравії (цитата з Wall Street Journal).

Нафтопроводи ліквідують загрози Ірану, вважає старший науковий співробітник Імперського коледжу Лондона Рафаель Кандіоті.

Іран все одно не перекрив би протоку, тому що, по-перше, це єдиний канал експорту нафти і продуктів з країни, а по-друге, перекриття затоки може спровокувати США та інші країни на військові дії, сказали Financial Times політики і трейдери, які побажали залишитися неназваними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!