МВФ очікує уповільнення світової економіки в 2013 році

Понеділок, 16 липня 2012, 17:47

МВФ знизив прогноз зростання світової економіки на 2013 рік з 4,1% до 3,9%, вказавши на знижувальний тиск, що є наслідком боргової кризи в Європі, яка уже почала негативно впливати на темпи зростання економік Китаю та Індії.

Про це йдеться в звіті організації, передає "Інтерфакс".

Фахівці МВФ прогнозують, що в 2012 році світовий ВВП зросте на 3,5%, раніше очікувалося підвищення на 3,6%.

"За останні три місяці темпи відновлення, які ніколи не можна було назвати швидкими, показали додаткові ознаки уповільнення, - йдеться в повідомленні МВФ. - Знижувальні ризики продовжують залишатися значними, відбиваючи з усією очевидністю небезпеку зволікання або зайвої обережності в кроках політиків".

Реклама:

За прогнозами МВФ, ВВП США в поточному році виросте на 2%, а в наступному - ще на 2,3%. Темпи зростання обох показників знизяться на 0,1 процентного пункту щодо квітневих значень.

У повідомленні організації наголошується, що прогнози засновані на припущенні, що "будуть мати місце достатні політичні заходи, які дозволять фінансовим умовам на периферії єврозони поступово покращитися, а також що недавні кроки зі стимулювання економіки в країнах, що розвиваються не будуть згорнуті".

Як і раніше, очікується, що економіка єврозони, скоротиться в поточному році на 0,3%. Прогноз підвищення показника на майбутній рік погіршений на 0,2 процентного пункту - до 0,7%.

ВВП Німеччини, за прогнозами фахівців МВФ, збільшиться на 1% цього року і на 1,4% - в наступному. Прогноз на цей рік покращено на 0,4 процентного пункту, а на наступний - погіршений на 0,1 процентного пункту.

Очікування зростання французької економіки ослабли сильніше: на 0,1 процентного пункту - до 0,3% в поточному році і на 0,2 процентного пункту - до 0,8% в наступному.

Прогноз Італії залишений без змін: як і раніше очікується спад на 1,9% в 2012 році і на 0,3% - в 2013 році.

Іспанське ВВП, як очікується, скоротиться на 1,5% в поточному році (прогноз поліпшений на 0,4 процентного пункту) і на 0,6% - у наступному (погіршення на 0,7 процентного пункту).

Погіршений прогноз зростання британської економіки до 0,2% в 2012году і до 1,4% - в 2013-м, в обох випадках оновлений прогноз виявився на 0,6 процентного пункту нижче колишнього.

Економіка Японії, за розрахунками фахівців МВФ, виросте на 2,4% в поточному році, що на 0,4 процентного пункту більше, ніж очікувалося в квітні, і на 1,5% - в наступному. Прогноз на майбутній рік зменшено на 0,2 процентного пункту.

Погіршені прогнози зростання китайської та індійської економік. ВВП Китаю, як очікується, зросте в поточному році на 8% і на 8,5% - в наступному, це відповідно на 0,2 і 0,3 процентного пункту гірше, ніж передбачалося в квітні.

Економіка Індії продемонструє зростання відповідно на 6,1% і 6,5%. Цей прогноз в обох випадках на 0,7 процентного пункту нижче квітневого.

Бразилія виявилася однією з небагатьох країн, щодо яких фахівці МВФ відчувають стриманий оптимізм: хоча прогноз на поточний рік був знижений на 0,6 процентного пункту - до 2,5%, прогноз на 2013-й був, навпаки, підвищений на 0,5 процентного пункту - до 4,6%.

Прогноз зростання російської економіки в поточному році залишено на рівні 4%, говориться в звіті організації.

Прогноз зростання ВВП на 2013 рік погіршено на 0,1 процентного пункту - до 3,9%.

Аналогічне погіршення торкнулося прогнозу зростання ВВП СНД на поточний рік, тепер очікується його зростання на 4,1%. На тому ж рівні прогнозується зростання економіки регіону і в 2013 році, прогноз на наступний рік не піддався перегляду.

Темпи зростання ВВП СНД без урахування Росії і в цьому році, і в наступному, як очікується, складуть по 4,5%. В обох випадках прогноз погіршений на 0,1 процентного пункту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: