Мінфін знизить продажі майже на третину

Понеділок, 16 липня 2012, 10:21

Міністерство фінансів планує отримати від продажу держпаперів в липні-вересні 2012 року 18 млрд гривень, що нижче, ніж 24 млрд гривень, в середньому залучаються в перших двох кварталах цього року.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на оприлюднений у п'ятницю Мінфіном "План управління державним боргом на III квартал".

Залучені кошти планується направити на погашення держборгу на суму 17,6 млрд гривень.

В результаті, державний борг на кінець кварталу повинен скласти приблизно 391,4 млрд гривень (53,1% - внутрішній, 46,9% - зовнішній).

Реклама:

Основний акцент в липні-вересні Мінфін буде робити на довгострокові (понад 5 років) і середньострокові (від 1 до 5 років) боргові інструменти в рівному обсязі по 8 млрд гривень (по 44,4%).

Короткострокові інструменти складуть 2 млрд гривень або 11,2%, розраховують у відомстві.

В планах на III квартал, як і в II кварталі, згадані зовнішні запозичення: їх обсяг може скласти 8 млрд гривень.

"Протягом кварталу джерелами для зовнішніх запозичень можуть бути кошти МВФ, МБРР, ЄС, двосторонні кредити та випуски євробондів", - перераховує Мінфін всі можливі способи поповнити бюджет на 1 млрд доларів.

У I півріччі уряду вдалося залучити майже 50% річного плану в 98,5 млрд гривень, нагадує видання.

Однак запозичення, які, за даними Державної казначейської служби, склали 48,71 млрд гривень, були менше планового рівня в 58,49 млрд гривень.

У січні-червні 2011 року спостерігалася аналогічна ситуація - при плані в 59,01 млрд гривень було залучено 47,62 млрд гривень.

Експерти упевнені, що в III кварталі міністерство навряд чи зможе залучити заплановану суму без використання адміністративного ресурсу, оскільки немає причин для появи ринкового попиту на держпапери.

На 13 липня залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків знизилися до 15,76 млрд гривень, тоді як тижнем раніше залишки були на 4,35 млрд гривень вище.

Через це середньозважена процентна ставка міжбанківських кредитів після невеликого зниження до менше 10% знову досягла 18% річних.

"У банків немає вільної гривні, але навіть ті, у кого вона є, не готові купувати ОВДП на умовах Мінфіну", - відзначає скарбник одного з українських банків з іноземним капіталом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: