Перші валютні казначейські облігації очікуються восени

Неділя, 15 липня 2012, 11:43

Міністерство фінансів та Національний банк спільно сприятимуть розвитку вторинного ринку казначейських зобов’язань, які продаватимуться населенню.

Зокрема планується, що НБУ може встановити котирування, які будуть ціновим орієнтиром для банків та фізосіб.

Про це розповіли директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук та директор департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст, пише DT.UA.

Як зауважив Дубихвіст, населення й банки зможуть звертатися за потреби до Національного банку, щоб продати казначейські зобов’язання за встановленим котируванням.

Реклама:

Активна участь НБУ та Мінфіну в розвитку вторинного ринку казначейських зобов’язань, з одного боку, має зменшити ймовірні втрати інвесторів при їх достроковому (до моменту погашення) продажу (уникнення по факту цінових зловживань з боку банків, яким фізособи зможуть продавати цінні папери).

З іншого, підвищити конкурентоздатність зазначених цінних паперів до рівня банківських депозитів (йдеться, власне, про право на дострокове зняття коштів з них).

Фінансовий інтерес банків від участі в таких операціях полягатиме в тому, що вони зможуть заробляти на різниці між ціною купівлі-продажу казначейських зобов’язань на вторинному ринку (це не враховуючи комісій при первинному розміщенні ЦП серед населення).

За словами Пахачук, планується також, що Мінфін оголошуватиме відкриті аукціони дострокового погашення казначейських зобов’язань, наприклад, через 2-3 шестимісячні купонні періоди.

"Можна буде напряму емітенту запропонувати достроково погасити цінні папери. Тим самим ми будемо управляти позиціями боргу і спільно з банками підтримувати ліквідність такого інструменту. Зараз цей регламент – в процесі підготовки", — зазначила представник Мінфіну.

Як розповіла Пахачук, перший випуск валютних казначейських зобов’язань може відбутися восени, його ймовірний обсяг – 200-300 млн доларів. Номінал цінних паперів становитиме 500 доларів.

Вони випускатимуться в документарній формі на пред’явника (тобто не будуть іменними).  Ставки будуть знаходитися в діапазоні між середньою дохідністю валютних депозитів (наразі – 7,6%) та дохідністю по валютним ОВДП (біля 9%), покупцями яких виступають здебільшого юрособи.

Погашення цінних паперів відбуватиметься у тій валюті, в якій обере інвестор.

"Будемо думати, щоб були стимули обирати погашення в гривні", — зазначила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну.

Також вона уточнила, що операції будуть проходити без фінансового моніторингу (використовується державою для боротьби з відмиванням нелегально отриманих коштів) при обсягу операцій до 150 тисяч грн в еквіваленті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: