В НБУ кажуть, що інвестори стали більше довіряти валютним облігаціям уряду

Субота, 14 липня 2012, 12:27

Інвестори нині сприймають валютні ОВДП як менш ризикований інструмент, ніж ще півроку тому.

Про це заявив директор департаменту аналізу грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін під час засідання Фінансового прес-клубу у четвер, повідомляє DT.UA.

Представник центробанку пояснив, що індикатором цього може слугувати збереження дохідності валютних ОВДП при збільшенні термінів їх обігу.

"Якщо ми візьмемо середньозважену ціну запозичень за минулі 6 місяців, вона не змінилася (у порівнянні з груднем-2011) – 8,9%. Але термін запозичень зріс удвічі, а ризик зменшився як мінімум у два рази. І я вважаю, що це плюс", - зазначив Кораблін.

Реклама:

У свою чергу директор департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст зауважив, що валютні облігації уряду допомагають банкам більш якісно управляти валютною ліквідністю.

За словами представника НБУ, з початку 2012 року населення погасило валютні кредити майже на 16 млрд гривень (в еквіваленті), при цьому принесло на депозити валюту на 10 млрд гривень.

З огляду ж на чинні обмеження щодо валютного кредитування та недостатню затребуваність валюти у юросіб в операційній діяльності, виникає питання – що банкам робити з валютою.

"У них дилема – припинити залучати валютні вклади чи шукати, куди їх розмістити. Мінфін дає інструмент, куди це можна вкласти", - констатував Дубихвіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: