Мінфін планує восени продати населенню валютні облігації на сотні мільйонів доларів

Четвер, 12 липня 2012, 18:15

Міністерство фінансів планує восени 2012 року вивести на внутрішній ринок валютні казначейські зобов'язання на 200-300 млн доларів.

Про це заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук, пише газета "Дело".

"Ми плануємо на осінь, якщо надзавдання не поставлять", - сказала вона.

За її словами, Мінфін схиляється до того, щоб зробити такі цінні папери з дворічним терміном обігу та піврічним купоном.

Реклама:

Номінал валютних КЗ планується в розмірі 500 доларів. Продаж цінних паперів населенню планується через банківські установи.

При цьому передбачається, що власникові таких КЗ буде запропонований вибір валюти виплат з цінних паперів (у гривні або іншій валюті).

Директор департаменту Мінфіну також повідомила, що ставка за такими КЗ буде вище, ніж по банківських депозитах у валюті.

"Думаю, буде в параметрі навколо вартості, яка сьогодні є по держпаперами в інвалюті (9,3%)", - сказала Пахачук.

Втім, чиновник відзначила, що для випуску валютних КЗ для населення потрібно прийняття постанови уряду.

Директор департаменту управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихвіст в ході круглого столу заявив, що Нацбанк розглядає можливість впровадження механізму викупу цих цінних паперів за гривню.

Як повідомлялося, 4 липня Верховна рада прийняла поправки до закону про цінні бумах та фондовий ринок і в Податковий кодекс, які дозволяють випуск валютних КЗ для населення і звільняють інвестиційний дохід по ним від оподаткування.

Опоненти поправок, серед яких екс-міністр економіки Сергій Терьохін і екс-банкір Станіслав Аржевітін, піддавали їх критиці, вважаючи, що випуск валютних КО може послабити позиції національної валюти - гривні.

За даними Мінфіну, на руках у населення знаходиться не менше 70 млрд доларів.

Уряд України двічі в цьому столітті починало програму випуску гривневих КО для фізичних осіб: у 2002-му і 2009 роках, проте обидва рази вони швидко згорталися, в тому числі через більш низьких ставок у порівнянні з депозитами і ОВДП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: