"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекономрозвитку вважає ініціативу Бойка антиринковою

Четвер, 12 липня 2012, 13:53

Мінекономрозвитку вважає, що законодавча ініціатива Міненерговугілля щодо оподаткування за нульовою ставкою ПДВ операцій з імпорту нафти для забезпечення потреб сільгоспвиробників є антиринковою і дискримінаційною.

Про це йдеться у відповіді відомства на запит "Економічної правди".

"Міністерством було опрацьовано ініційований Міненерговугілля проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України" щодо оподаткування за нульовою ставкою ПДВ операцій з імпорту та подальшого постачання (перший продаж) нафти сирої, газового конденсату (для подальшої переробки у готові нафтопродукти), бензинів моторних та дизпалива, які імпортовані у разі здійснення цих операцій НАК "Нафтогаз України" для забезпечення потреб сільгоспвиробників у період весняно - та осінньо - польових робіт в обсягах до 1 млн тонн", - зазначили у Мінекономрозвитку.

У відомстві розповіли, що поширення "0" ставки ПДВ на вказані операції суперечить базовому принципу справляння податку, який передбачає таку ставку лише для операцій з вивезення товарів за межі митної території України.

Реклама:

"Запровадження вищезазначеної пропозиції не узгоджується з основним принципом справляння податку на додану вартість, а саме, "принципом місця споживання товарів (послуг)", та не відповідає міжнародній практиці застосування системи ПДВ, зокрема, положенням директиви ради 2006/112/ЄС від 28.11.2006 про спільну систему ПДВ, в частині стягнення податку "за країною призначення", - повідомили у Мінекономрозвитку.

Крім того, за даними міністерства, положення проекту закону порушать низку принципів, закладених в податковому законодавстві України, серед іншого, принцип нейтральності оподаткування, який передбачає установлення податків та зборів у спосіб, який не впливає на збільшення або зменшення конкурентоздатності платника податків.

"Законодавча ініціатива є антиринковою і дискримінаційною по відношенню до інших учасників ринку, і тому не буде сприяти забезпеченню конкурентного внутрішнього ринку нафти і нафтопродуктів", - резюмували у відомстві Порошенка.

Водночас у Мінекономрозвитку повідомили, що інший проект закону щодо скасування ПДВ на імпорт 10 млн тонн нафти для нафтопереробних підприємств до відомства не надходив.

Як повідомлялося, експерти вважають, що якщо скасувати ПДВ на кожні 10 млрд тонн нафти (ініціатива відомства Бойка), що ввозиться, то бюджет на цьому втратить близько 12 мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: