Клименко хоче радикально змінити податкову систему

Четвер, 12 липня 2012, 09:16

12 липня в Міністерстві фінансів відбудеться обговорення проекту радикальної податкової реформи, підготовленої Державною податковою службою (ДПС).

Документ під назвою "Концептуальні зміни податкової системи" перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський і заступник глави ДПС Андрій Ігнатов представлять для обговорення відомствам, галузевим асоціаціям і експертам, пише "Комерсант-Україна".

Необхідність підготовки документа в Податковій пояснюють бажанням виконати президентську програму економічних реформ на 2010-2014 роки і добитися двох цілей -стимулювати внутрішнє виробництво технологічної продукції і ліквідувати тіньову економіку, обсяг якої оцінюється в 350 млрд гривень на рік.

Документом запропоновано скасувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства з одночасним збільшенням частки акцизу в ціні пива та алкогольних напоїв.

Реклама:

А цільові надбавки до тарифу на природний газ і електроенергію просто запропоновано ліквідувати (втрата бюджетом 4,5 млрд гривень) без пошуку компенсації.

Податок на прибуток не буде реформовано, але буде знижено ПДВ.

Замість 20-відсоткової ставки буде стягуватися 12% - при імпорті для усіх видів послуг і галузей, які відносяться до природних монополій, і до 7% - при внутрішніх операціях.

Різні ставки для імпорту і вітчизняної продукції приведуть до міжнародного конфлікту України з СОТ, попередили в ДПС.

Одночасно буде підвищена плата за використання надр для високорентабельних і монопольних галузей: ставка на вугілля марки Т підніметься до рівня вугілля марки А, а податок на видобуток залізної руди підвищиться в 30 разів.

Замахнулася податкова служба і на непідконтрольний їй єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

За розрахунками ДПС, при фонді оплати праці в 2011 році в 400,4 млрд гривень ще 170 млрд гривень зарплат було видано в конвертах.

Щоб з цієї суми легалізувати 150 млрд гривень, податківці пропонують зменшити ставку ЄСВ з 32,6-49,7% до 15%.

Цю ідею вже давно просувають великі компанії, що демонструють легальне ведення бізнесу в Україну.

Але зниження ставки призведе до втрати Пенсійним і соціальними фондами 90,4 млрд гривень.

І легалізація зарплат, навіть якщо вона відбудеться в повному обсязі, принесе лише 22,5 млрд гривень.

Утворену дірку податківці пропонують ліквідувати шляхом посилення податкового тиску.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: