Україна створить держбанк для кредитування аграріїв

Середа, 11 липня 2012, 20:12

Український уряд за три місяці до парламентських виборів пообіцяв "підставити плече" аграріям і виділити гроші на створення державного земельного банку заради здешевлення кредитів сільгоспвиробникам.

У постанові, розміщеній на сайті уряду, говориться, що держава виділить із держбюджету 2012 року 120 млн гривень на формування статутного капіталу нового банку, повідомляє агентство Reuters.

"Державний земельний банк повинен стати універсальним фінансовим закладом, який працює з усіма формами агропідприємств, які використовують різноманітні види застави по кредитах і забезпечує здешевлення вартості кредитів для селян", - говориться в прес-релізі.

Уряд розраховує, що ставка за кредитами, які виділяються Державним земельним банком, складе приблизно 8-9% річних, що в двоє нижче поточних ставок комерційних банків.

Реклама:

"Держава готова "підставити плече" селянам. Адже модернізація агропромислового комплексу дозволить забезпечити цінову стабільність на продукти сільського господарства", - сказав прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду в середу.

Як відомо, Україна входить в число провідних світових виробників і експортерів зерна, але при цьому не забезпечує себе м'ясом, овочами та іншої аграрної продукцією, виробництво якої залишається нерентабельним через відсутність нових технологій і необхідної інфраструктури.

Продукти харчування займають більше 50% у статистичній споживчому кошику і коливання цін на продовольство приводять до скачок інфляції, а імпорт овочів, фруктів, молочної і м'ясної продукції - до зростання дефіциту зовнішньої торгівлі.

За даними Держстату, в січні-квітні 2012 року імпорт м'яса збільшився більш ніж в два рази, молока та молочних продуктів - в півтора рази до аналогічного періоду 2011 року.

Дефіцит торгівлі товарами зріс до 4,4 млрд доларів з 3,8 млрд доларів за чотири місяці минулого року.

Зараз в Україні діють два державні банки - Український експортно-імпортний та ощадний, що входять в десятку найбільших.

Крім того, в держвласності поки залишаються три банки, капіталізованих в період кризи 2009 року за рахунок бюджетних коштів - Укргазбанк, "Київ" і "Родовід".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: