"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін не збирається підписувати у Ялті новий газовий контракт

Середа, 11 липня 2012, 15:52

Угоди з газової тематики навряд чи будуть підписані за підсумками засідання російсько-української міждержавної комісії, яке пройде під головуванням президентів РФ і України Володимира Путіна і Віктора Януковича в Ялті 12 липня.

Про це заявив помічник президента РФ Юрій Ушаков, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Газова тематика, природно, буде присутня (у ході переговорів), але поки документи не підготовлені, тож я не думаю, що їх вдасться погодити за ці години, які залишаються до зустрічі", - заявив Ушаков на брифінгу в середу.

Водночас, він зазначив, що, незважаючи на низку розбіжностей у підходах щодо деяких аспектів газової теми, - таким як, зокрема, ціноутворення та обсяг закуповуваного Україною газу - сторони продовжують вести планомірну роботу над формуванням правової бази, покликаної вивести взаємодію на цьому напрямку на більш високий рівень.

Реклама:

За словами Ушакова, Путін і Янукович докладно обговорять можливості і перспективи вирішення цього стратегічного завдання найближчим часом і перш за все у світлі підготовки нового повномасштабного договору про розширення співпраці в газовій сфері, а також виконання домовленості між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про спільне освоєння структури Палласа, розташованої на шельфі Чорного моря.

Крім того, говорячи про співробітництво в галузі енергетики, Ушаков зазначив, що серйозна практична віддача очікується від реалізації проекту щодо забезпечення паралельної роботи Об'єднаних енергосистем України і Єдиних енергосистем Росії - відповідна міжурядова угода перебуває на стадії узгодження.

Лідери двох країн, додав помічник російського президента, докладно розглянуть тематику двосторонньої взаємодії в галузі використання мирного атому.

За його словами, готується до підписання на засіданні міждержавної комісії меморандум між ГК "Росатом" і Міненергетики Україні про інтеграцію і співпрацю передбачає створення двох спільних холдингів - в області ядерного паливного циклу та енергетичного машинобудування.

Взагалі, за словами Ушакова, до підписання за підсумками міждержавної підготовлено понад 10 документів, серед яких спільна заява з питань делімітації морських просторів в Азовському і Чорному морях і Керченській протоці, міжурядову угоду про взаємодію при попередженні надзвичайних ситуацій, пов'язаних з діяльністю військових формувань Чорноморського флоту РФ на території Україні, міжурядовий меморандум про боротьбу з тероризмом та інші.

Найбільш пильну увагу, додав Ушаков, буде приділено зміцненню міжрегіональних і прикордонних зв'язків.

Він нагадав про щорічне проведення російсько-українських міжрегіональних економічних форумів за участю глав держав, додавши, що черговий, третій за рахунком, форум пропонується організувати цього року в Нижньому Новгороді.

Також на засіданні Міждержавної буде порушена тематика розширення автопассажірской поромної переправи між портами Кавказ-Крим, де в 2012 році спостерігається зростання пасажиропотоку та вантажоперевезень на 20%.

Захід передбачає також обговорення актуальних міжнародних проблем, однією з яких є придністровське врегулювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!