Італія може попросити фінансову допомогу у країн єврозони

Середа, 11 липня 2012, 12:21

Італія може попросити єврозону про допомогу, оскільки міністри фінансів не змогли переконати ринки в тому, що взяли боргову кризу блоку під контроль.

Прем'єр-міністр Маріо Монті, від якого ринки вимагають привести економіку в форму і не дозволити їй стати новим центром боргової кризи, сказав, що Італія може зацікавитися отриманням допомоги від європейського фонду, передає Reuters.

"Було б ризиковано говорити, що Італія ніколи не буде використовувати (цей механізм), - сказав він після засідання міністрів фінансів в Брюсселі. - Італія може бути зацікавлена".

Монті стурбований зростанням прибутковості італійських облігацій, яка 10 липня піднялася майже до 6%.

Реклама:

Довге перебування вище цієї межі може закінчитися зростанням прибутковості до 7%, а вище цього рівня вартість обслуговування боргу вже вважається неприйнятною.

Коментарі Монті показали, що криза єврозони, що триває вже 2,5 роки, може поглинути і Італію, третю найбільшу економіку блоку і члена "Великої сімки" розвинених країн, які вважаються занадто великими, щоб допомагати їм.

Раніше міністри фінансів розробили в загальних рисах програму допомоги для Іспанії, але не змогли переконати ринки, що це допоможе стабілізувати європейську економіку.

Міністри вирішили дати Іспанії додатковий рік - до 2014 - на досягнення цілей скорочення дефіциту в обмін на подальші заходи економії.

Вони також визначили параметри програми допомоги проблемним іспанським банкам.

Інвестори були розчаровані тим, що збори міністрів принесли такі небагаті плоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: