"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відновлювана енергетика в найближчі роки матиме істотне зростання

Середа, 11 липня 2012, 10:55

Потужність поновлюваних джерел енергії в Україні до 2030 року становитиме 6 ГВт.

Про це в ході круглого столу заявив старший менеджер проектів фонду "Ефективне управління" Роман Рубченко, йдеться у повідомленні фонду.

"Оновлена ​​енергетична стратегія до 2030 року передбачає істотне збільшення потужностей, що генеруються - до 65,8 ГВт, з яких 21,3 ГВт - вугільні ТЕС; 17,8 - АЕС; 6,3 - ТЕЦ; 5,8 - ГЕС; 3,8 - газові ТЕС; 4,7 - ГАЕС; і поновлювані джерела енергії - 6 ГВт", - заявив Рубченко.

За його словами, в 2010 році, коли проект оновлення енергостратегії перебував на стадії збору та аналізу отриманих даних, рівень поновлюваних джерел енергії в Україні становив 0,1 ГВт.

Реклама:

Тому, зазначив менеджер, плановане збільшення потужності відновлюваної енергетики до 6 ГВт протягом наступних 18 років - це істотне зростання.

"При формуванні нашої первинної гіпотези ми проаналізували ряд інших країн, які активно розвивали поновлювану енергетику, починаючи з середини 80-х - початку 90-х років. Ми оцінили темпи зростання розвитку відновлюваної енергетики в цих країнах, і це послужило для нас певним орієнтиром", - зазначив експерт.

Однак Рубченко сказав, що, незважаючи на технологічний прогрес і зниження вартості відновлюваної енергетики, потрібно враховувати деякі особливості нашої країни.

На липень 2012 вартість кіловат-години, виробленої сонячними енергоустановками, становить 5 гривень 05 копійок, вітрових - 1 гривню 22 копійки, і малих гідроелектростанцій - 84 копійки.

Для порівняння: в даний час електрика ТЕС коштує близько 67 копійок за 1 кВт-год, атомних - 21 копійку.

Як повідомлялося, енергетична стратегія передбачає, що до 2030 року споживання електроенергії в Україні, за песимістичним сценарієм, становитиме 234 ТВт-год, за базовим - 272, за максимальним - 305 ТВт-год.

Нагадаємо, одним із розробників енергетичної стратегії є фонд "Ефективне управління", який фінансується олігархом Рінатом Ахметовим.

Також компанія ДТЕК Ріната Ахметова є найбільшим в Україні вертикально інтегрованим енергохолдингом.

Як відомо, частка поновлюваних джерел енергії в Україні на сьогодні становить менше 1%.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!