Обсяг випуску держпаперів скоротиться

Вівторок, 10 липня 2012, 10:17

У 2013 році уряд скоротить залучення коштів на 16,8%.

Про це говориться в "Середньостроковій стратегії управління держборгом на 2012-2014 роки", що затверджена постановою №607, пише "Комерсант-Україна".

У 2013 році держава планує залучити 82 млрд гривень, що менше, ніж у 2012 році - 98,5 млрд гривень (61,9% на внутрішньому, а 38,1% - на зовнішньому ринку боргового капіталу).

У 2014 році буде залучено 94,3 млрд гривень.

Реклама:

При цьому в Кабміні зберігається інтерес до присутності на зовнішньому ринку - частка зовнішніх боргів становитиме 52-54%.

Це пов'язано з тим, що в уряді не чекають різкої девальвації гривні, що робить залучення коштів за кордоном привабливим.

За його розрахунками, показник валютного ризику з 2012 по 2014 рік знизиться з 9,75 до 4,5 бала при максимально можливих 12,5.

Зниження обсягу залучення коштів учасники ринку вважають виправданим.

"У поточному році Мінфін дотримувався принципу - залучати тільки для погашення та обслуговування старих боргів. Якщо в майбутньому році ця стратегія збережеться, то і обсяг залучення знизиться. Це може означати тільки одне - на обслуговування позик буде потрібно менше коштів", - говорить глава правління Банку Форум Вадим Березовик.

Найбільш прибутковими є держпапери в іноземній валюті.

"Внаслідок погіршення гривневої ліквідності в останні два місяці інтерес банків до гривневих ОВДП скоротився. У той же час як і раніше привабливими залишаються ОВДП, номіновані в доларах. Це пов'язано і з тим, що кредитування в іноземній валюті корпоративних клієнтів обмежене, а фізичних осіб і зовсім заборонено", - роз'яснює член правління "Дочірнього банку Сбєрбанку Росії" Дмитро Золотько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: