"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вихід Греції із єврозони буде загрозою для єдиної валюти - Moody's

Субота, 9 червня 2012, 17:15

Міжнародне рейтингове агентство Moody's попередило в п'ятницю, що вихід Греції із зони євро може бути загрозою для існування єдиної валюти.

Додатково до цього, проблеми банківського сектора Іспанії, вирішення яких може зажадати значної фінансової допомоги, роблять негативний вплив на суверенний кредитний рейтинг країни, говориться в повідомленні Moody's, передає Reuters.

"Якщо Греція покине зону євро, створивши загрозу подальшому існуванню євро, ми будемо змушені переглянути рейтинги всіх країн валютного блоку, включаючи ті країни, які знаходяться в категорії "Ааа", - йдеться в повідомленні агентства.

Вихід Греції із зони євро особливо вплине на рейтинги Кіпру, Португалії, Ірландії, Італії та Іспанії, вважає Moody's.

Реклама:

"Ряд (інших) членів Європейського союзу також можуть бути зачеплені, враховуючи сильні фінансові та торговельні зв'язки, що існують між членами валютного блоку та Європейського союзу", - сказав аналітик Moody's Ів Лемей.

Греція проведе повторні парламентські вибори 17 червня.

Якщо греки проголосують за соціалістичні партії, що відкидають умови надання Афінам міжнародної допомоги в обсязі 130 млрд євро, тоді їхня країна може збанкрутувати і покинути валютний блок.

Якщо ж новому уряду Греції, який має бути сформовано після виборів, і міжнародним кредиторам вдасться домовитися, рейтинги країн зони євро залишаться на поточних рівнях, повідомило Moody's.

Рейтинг Греції за версією Moody's перебуває на переддефолтному рівні "С", у той час як S&P і Fitch оцінюють кредитоспроможність країни на рівні "ССС".

Що ж до Іспанії, то, згідно з повідомленням джерел в Брюсселі та Берліні, країна може звернутися до зони євро за допомогою у рекапіталізації своєї банківської системи.

В цьому випадку, Іспанія стане четвертою країною, яка звернулася за фінансовою допомогою з моменту початку боргової кризи в Європі.

Лемей каже, що в цьому випадку Moody's оцінить програму та умови допомоги іспанським банкам "і потім вирішить, чи існує необхідність внесення коректив".

На думку Moody's, криза іспанського банківського сектора, здебільшого, обмежена межами країни і не повинна перекинутися на інші держави валютного блоку.

Рейтинг Іспанії за версією Moody's перебуває на рівні "А3" з негативним прогнозом, на один щабель вищий за рейтинг "ВВВ" з негативним прогнозом за версією S&P.

У четвер ввечері Fitch знизило рейтинг Іспанії відразу на 3 ступені до "ВВВ" з негативним прогнозом, що на 2 ступені нижче рейтингу Moody's.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!