"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Каськіва задоволені, що депутати прийняли "сміттєвий" закон

П'ятниця, 8 червня 2012, 13:38 -

Верховна рада зробила перший практичний крок до вирішення проблеми утилізації сміття в Україні.

Про це заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, коментуючи прийняття у четвер в цілому законопроектів № 10499 та № 10501, повідомляє прес-служба Держінвестпроекту.

"Прийняття в цілому законопроектів № 10499 та № 10501, які вчора були проголосовані українським парламентом у першому читанні, дозволить забезпечити реалізацію Національного проекту "Чисте місто", а саме - створити комплекс з переробки твердих побутових відходів", - наголосив він.

"Це перший крок до вирішення проблеми утилізації сміття в Україні і створення нової індустрії, яка здатна залучити в Україну до 400 млн євро приватних коштів у вигляді інвестицій, створити близько 2 тис. робочих місць і щорічно утилізовувати понад 1,5 млн тонн сміття", - додав голова Держінвестпроекту.

Реклама:

За словами керівника Національного проекту "Чисте місто" Богдана Баласиновича, із прийняттям вказаних законопроектів в Україні докорінно зміниться ситуація у сфері поводження з відходами.

В першу чергу повинна зменшитись кількість полігонів, зникнуть стихійні звалища, а також збільшиться частка вторинної сировини, що повертається в господарський оборот.

"В питанні поводження з відходами немає часу для роздумів, потрібно вже діяти. Склалася катастрофічна ситуація, оскільки для вирішення проблеми ТПВ роками нічого не робилося. Для порівняння: сьогодні в Україні з населенням 46 мільйонів - понад 4500 офіційних полігонів та в декілька раз більше неофіційних. Тоді як на всю Німеччину з населенням 82 млн – всього 162 полігони ТПВ. Різниця очевидна", - зазначив Баласинович.

Керівник Національного проекту "Чисте місто" підкреслив, що однією із прогресивних і вкрай необхідних для України законодавчих ініціатив, запропонованих депутатами, є заборона захоронення неперероблених відходів з 2016 року.

"Без введення такої заборони неможливо позбутись такого ганебного для ХХІ століття явища, як щорічне зростання площ офіційних полігонів та стихійних звалищ. Чому? Сьогодні в Україні найпростішим, найшвидшим та головне найдешевшим способом вирішення проблеми ТПВ є захоронення на полігонах, які в переважній більшості не відповідають жодним екологічним нормам", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: