"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НКРЕ поглибить цінову "зрівнялівку" для промспоживачів

П'ятниця, 8 червня 2012, 11:25

На наступному тижні Нацкомісія регулювання енергетики може прийняти рішення про внесення змін до чинного порядку тарифоутворення для промислових споживачів.

Мова йде про підготовлений Нацкомісією проекті постанови "Про затвердження Критеріїв визначення класів споживачів електричної енергії, диференційованих за класами напруги", пише газета "Экономические известия".

Цей документ, з моменту свого офіційного появи в квітні 2012 року, викликав чимало критики з боку підприємств-споживачів електрики, а також ряду галузевих та підприємницьких асоціацій.

Як випливає із заяв регуляторів, метою їх давно планованого нововведення є більш чітка уніфікація непобутових споживачів за їх поділу на два класи напруги.

Реклама:

Як відомо, до першого класу відносяться споживачі, які отримують струм від електроустановок напругою 27,5 кВ і вище, до другого - нижче 27,5 кВ.

Крім того, право на перший клас мають ті підприємства, які, незалежно від об'єкту отримання електрики, споживають не менше 150 кіловат-годин на місяць.

При цьому тарифи на електроенергію для першого класу в середньому на третину нижче, ніж для другого.

У існуючої системи є свої певні недоліки, зазначає видання.

По-перше, частина підприємств отримують струм не з розподільних мереж обласних енергокомпаній, а безпосередньо від ліній магістральних ліній електропередач (ЛЕП) високої напруги, що належать НЕК "Укренерго".

Такі споживачі, відповідно, мережами обленерго не користуються і платять по першому класу.

По-друге, існує також багато підприємств-субспоживачів, до яких електроенергія надходить безпосередньо від інших споживачів.

І якщо основний споживач знаходиться на першому класі, субспоживачі оплачують електрику теж по першому класу.

В результаті виходить, що для однакових за видом діяльності підприємств в залежності від їх розташування в енергосистемі ціна на електроенергію різна.

Як повідомили виданню в УСПП, в результаті ініціатив НКРЕ, з першого на другий клас будуть переведені понад 170 великих і середніх підприємств різних галузей країни, включаючи металургію, машинобудування, хімію, будівництво, легку промисловість та інші галузі.

Всі вони будуть змушені платити за електроенергію на 30% більше.

Подорожчання електрики на великих енергоємних промпідприємствах веде до відповідного підвищення цін на продукцію, зниження податкових виплат, скорочення робочих місць, відзначають експерти.

"НКРЕ йде шляхом, абсолютно протилежного світовій практиці. У багатьох ринково розвинених країнах існує широко розгалужена сітка, що налічує до 40 видів тарифів для різних споживачів в залежності від обсягів їх споживання, графіка добового навантаження, частки кіловат-години в собівартості", - сказав представник однієї з галузевих консалтингових компаній.

"Однак в Україні замість того, щоб приступити до реформ в системі тарифоутворення в енергетиці, продовжують доводити до абсурду існуючу тарифну зрівнялівку", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: