Азаров націлився на польський газ

П'ятниця, 8 червня 2012, 09:23

Україна зацікавлена у залученні кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію газопроводу, який виходить на Польщу.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров у четвер під час зустрічі з делегацією ЄБРР у Києві, повідомляє агентство УНІАН.

"Ми хотіли б укласти угоду щодо модернізації та реконструкції нашого газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, передусім тієї його частини, яка виходить на Польщу", - сказав прем’єр.

Азаров нагадав, що Польща домовилася про кредитування Катаром будівництва LNG-терміналу на території республіки.

Реклама:

Наступного року розпочнеться його спорудження, і за два роки Польща зможе отримувати 5-10 млрд кубометрів катарського скрапленого газу.

"Через два роки Польща зможе отримувати від 5 до 10 мільярдів кубометрів скрапленого газу. У принципі, їм стільки не потрібно, і ми могли б частину цього газу забрати для власних потреб. Ми про це говорили і з поляками, і з керівництвом Катару", - зазначив український прем'єр.

У свою чергу, перший віце-президент ЄБРР Варел Фріман зазначив, що модернізація газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород є дуже перспективною у зв'язку із планами будівництва у Польщі терміналу для прийняття скрапленого газу.

"Україні потрібна більша гнучкість в експлуатації цього трубопроводу, і співпраця з Польщею була б надзвичайно цікавою, оскільки у Польщі є плани щодо будівництва LNG-терміналу. Цей проект є надзвичайно важливим аспектом енергозбереженням й енергоефективності", - підкреслив він.

Азаров підкреслив, що Україна купує російський газ за найвищими у Європі цінами.

За його словами, тому для нас надзвичайно важливими є пошук альтернативних джерел постачання вуглеводнів, а також реалізація енергоощадних проектів та скорочення споживання газу.

Зокрема, Україна уже перевела частину своїх ТЕЦ із газу на вугілля, завдяки чому у 2012 році вдалося скоротити споживання російського газу на 12 млрд кубометрів, нагадав Азаров.

Він також зазначив, що Україна також розглядає можливість закупівлі газу у Німеччині.

"Ми зацікавлені в альтернативних постачаннях газу з Німеччини. Уявляєте, який парадокс: нам у Німеччини дешевше закуповувати газ, ніж у Росії", - наголосив Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: