"Нафтогаз" і "Газпром" підписали угоду про двомільярдний аванс

Четвер, 7 червня 2012, 15:10

ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз Україна" підписали угоду про надання "Газпромом" авансу в розмірі 2 млрд доларів за транзит газу.

Про це заявив глава російського газового концерну Олексій Міллер, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Без сумніву, ця угода є принципово важливою для забезпечення закачування газу у підземні сховища України в необхідному обсязі для проходження осінньо-зимового максимуму 2012-2013 рр.", - сказав він.

Міллер підкреслив, що "це дуже хороша новина для наших європейських партнерів, для наших споживачів, оскільки повні українські підземні сховища - це надійна гарантія транзиту російського газу наступної зими".

Реклама:

"Україна отримала всі необхідні фінансові, оборотні кошти для успішного закачування", - додав він.

Як відомо, раніше Міллер висловлював побоювання в тому, що Україна закачує недостатню кількість газу в ПСГ, що підвищує ризики невиконання Україною зобов'язань транзитувати в повному обсязі російський газ до Європи.

Згідно з контрактом між "Нафтогазом" і "Газпромом", мінімальні зобов'язання із закупівлі Україною російського газу - 41,6 млрд кубометрів на 2012 рік.

Україна заявляє про намір закупити в поточному році лише 27 млрд кубометрів російського газу через високу ціну і веде відповідні переговори, але вони поки безуспішні.

Ціна газу для Україні у другому кварталі 2012 року становить близько 425 доларів за тисячу кубометрів у порівнянні з 416 доларів у першому кварталі.

Якщо допустити, що на третій квартал ціна не зміниться, то 2 млрд доларів "Нафтогазу" вистачить для закупівлі порядку 4,7 млрд кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: