"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На ринок фінпослуг повертаються корупційні схеми – ЗМІ

Четвер, 7 червня 2012, 13:12

Після корупційного скандалу в Нацкомфінуслуг у піднаглядних установ з'явився більш легальний спосіб вирішити реєстраційні проблеми в комісії.

Всі кредитні спілки вже отримали "листи щастя" від консалтингової компанії, яка гарантує отримання ліцензій, пише газета "Экономические известия".

Кредитні спілки, які отримали п'ятирічні ліцензії в 2007 році, знову стоять на порозі переліцензування.

"Це в основному союзи, до яких у комісії не було претензій, тому-то їм і видали ліцензію не на три, а на п'ять років", - повідомило виданню джерело, близьке до ситуації.

Реклама:

Але у зв'язку з реформуванням структури регуляторного органу та ліквідацією Держфінпослуг кредитні спілки не могли отримати ліцензії протягом чотирьох місяців.

Однак і зараз, коли Нацкомфінуслуг розпочала свою роботу, ситуація не покращилася.

"На останньому засіданні комісії розглядалися питання щодо отримання ліцензій приблизно десятьма союзами. По жодному з них не було прийнято позитивне рішення. Більшість спілок не мали приписів або заходів впливу від комісії. Їх фінансовий стан також не викликає нарікань. Схоже, в комісії повернулися до порочній практиці попереднього складу регулятора", - розповів президент Національної асоціації кредитних спілок Петро Козинець.

Як відомо, кількома днями раніше СБУ і прокуратура Києва викрили діяльність організованого злочинного угруповання, до складу якої входили посадові особи Нацкомфінуслуг.

Члени угруповання вимагали та отримували хабарі від учасників ринку фінансових послуг за безперешкодну видачу ліцензій.

В офісному приміщенні посередника вилучена готівкова сума 33 тис. доларів і 40 тис. гривень. Гроші знаходилися в окремих конвертах з назвами комерційних структур, від представників яких вони вимагали.

За місцем проживання посередника виявлені грошові кошти та документи на об'єкти нерухомого майна, недавно придбані посадовою особою Нацкомфінуслуг з метою легалізації незаконно отриманих капіталів.

Тим не менш, незважаючи на кримінальне переслідування посадових осіб комісії, кредитні спілки продовжують отримувати "листи щастя" від посередників, які обіцяють вирішити їхні проблеми.

Одне з таких листів було розіслано всім кредитним спілкам через день після виїмки в Нацкомфінуслуг.

Консалтингова компанія "Центр підтримки та розвитку бізнесу" пропонує їм допомогу в реєстрації та ліцензування, проведення внутрішнього фінансового моніторингу, допомога при проведенні перевірок Нацкомфінуслуг в союзі.

Фактично компанія готова допомогти здійснити всі легалізаційному-реєстраційні процедури КС в Нацкомфінуслуг.

"Гарантія отримання ліцензії - 90%, а 10% - на те, що ви не надасте всі необхідні документи або не повідомите нас про існування розпорядження. Ми готуємо пакет документів, і протягом місяця ви отримуєте ліцензію. У нас працюють співробітники Держфінпослуг, які працювали у відділі ліцензування та інспектування не один рік. Вартість наших юридичних послуг - 40 тис. гривень, плюс держмито, яку ви повинні сплатити ", - розповіла у телефонній розмові співробітник консалтингової фірми" Центр підтримки та розвитку бізнесу ", яка представилася Юлією.

При цьому компанія укладає з КС офіційний договір про обмін інформацією та юридичної допомоги, який діє до моменту отримання союзом ліцензії, навіть якщо це займе більше місяця.

Цікаво, що зазначена сума в 40 тис. гривень збігається з сумою, вилученої в одного з посередників, затриманих СБУ, зазначає видання.

Цікавий також той факт, що "листи щастя" отримали всі кредитні спілки. Це може говорити про наявність у посередників державного реєстру КС, який знаходиться тільки в Нацкомфінуслуг.

Подібні "листи щастя" вперше прийшли кредітчикамі під час керівництва Держфінпослуг Василем Волгою.

Але тоді асоціаціям КС вдалося досягти негласного договору з комісією про те, що всі союзи, до яких у регулятора немає претензій, повинні мати можливість офіційно, без сторонніх послуг, отримати ліцензію.

У випадку, якщо КС хотів прискорити процес або мав претензії з боку регулятора, він міг, але аж ніяк не був зобов'язаний скористатися послугами посередників.

Оголосять сьогодні КС війну посередникам в рішенні проблем або не стануть ризикувати ліцензіями, невідомо.

Зрозуміло одне: затримання співробітника Нацкомфінуслуг не похитнула систему посередництва в отриманні ліцензій. Адже рішення про видачу ліцензії приймається колегіально на засіданнях Нацкомфінуслуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: