Корупція ускладнює боротьбу з кризою в Європі – дослідження

Четвер, 7 червня 2012, 09:52

Корупція ускладнює боротьбу з кризою в Європі, стверджують дослідники міжнародної неурядової організації Transparency International, проаналізувавши роботу близько 300 державних установ 25 країн Євросоюзу за 2011 рік.

У доповіді, опублікованій в середу, ідеться про те, що багато європейських урядів не надають громадськості повного звіту про держзакупівлі, сума яких в цілому оцінюється в 1,8 трлн євро, пише газета "Ведомости".

У кожній країні дослідники оцінювали діяльність законодавчих і виконавчих органів влади, незалежність та ефективність роботи судової системи, політичних партій, громадських організацій, правоохоронних органів, виборчої системи в цілому, антикорупційних служб, засобів масової інформації, громадянського суспільства та бізнесу.

Експерти розглядали ефективність антикорупційних заходів як з точки зору наявності відповідної законодавчої бази, так і фактичного виконання відповідних законів.

Реклама:

У розрахунок також бралися суб'єктивні оцінки рівня корупції різних гілок влади в кожній з країн.

Наприклад, країною із найбільшим рівнем корупції серед політичних партій в Європі жителі вважають Грецію. На другому місці - Румунія, на третьому - Іспанія. Замикають п'ятірку Ірландія і Литва.

Найбільшу стурбованість дослідників викликають вкорінені традиції службових зловживань і корупції в Греції, Італії, Португалії та Іспанії, при тому, що уряди цих країн, на думку експертів, приділяють мало уваги прозорості угод у держсекторі.

У доповіді відзначається погіршення ситуації в країнах - новачках Євросоюзу. Через вісім років після вступу в ЄС і більш ніж 20 років після падіння комунізму Болгарія, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина і Словенія не показують помітного прогресу в просуванні по шляху боротьби з корупцією.

Причому найбільше занепокоєння викликають Болгарія і Румунія.

Автори доповіді нагадують, що держави-новачки взяли безліч прогресивних законів під контролем установ ЄС, але багато законів не вплинули на звичаї суспільства.

Найбільш благополучними з точки зору виконання антикорупційного законодавства та контролю держустанов громадськими організаціями дослідники вважають Норвегію, Данію, Швейцарію, Німеччину, Великобританію та Швецію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: