NASDAQ готує компенсацію за невдале IPO Facebook

Середа, 6 червня 2012, 19:51

NASDAQ OMX Group розглядає можливість надання компенсації фінансовим компаніям, які зазнали збитків внаслідок збою на торгах в ході травневого IPO компанії Facebook.

Зокрема, їм можуть бути запропоновані знижки з оплати за участь в торгах, передають "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Загалом NASDAQ має намір витратити більше 13,7 млн доларів ​​на компенсації трейдерам, втрати яких, як стверджується, перевищили 100 млн доларів.

План першого етапу компенсації NASDAQ у середу представила Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC).

Реклама:

Це важливий етап як для самої біржі, чиї помилки призвели до ускладнення відносин з Уолл-стріт, так і для учасників фінансового ринку, включаючи брокерів і індивідуальних інвесторів.

Коли 18 травня почалися торги акціями Facebook, збій торгової системи NASDAQ призвів до 30-хвилинної затримки, і в брокерів накопичилися непідтверджені заявки на операції з мільйонами акцій.

Учасники торгів протягом двох з гаком годин не могли отримати відомостей про результати своїх заявок, а коли NASDAQ оповістила їх про ціни, за якими були оброблені заявки, для багатьох дані виявилися абсолютно несподіваними.

З часу первинного розміщення, акції Facebook подешевшали на 32%, що ще більше загострило невдоволення учасників ринку.

Жертви цього збою неодноразово висловлювали невдоволення з приводу повільності NASDAQ в залагодженні претензій і недостатності запланованого біржею відшкодування збитку.

"Ми так і не побачили у NASDAQ чіткої позиції з цього питання", - говорить керівник однієї з брокерських компаній.

За діючими правилами NASDAQ повинна щомісячно виплачувати жертвам збою 3 млн доларів.

Крім цього, біржа вирішила виділити на залагодження претензій суму 10,7 млн доларів, яку вона заробила 18 травня після закриття торгів по Facebook.

Всі подібні додаткові витрати негативно позначаться на прибутках NASDAQ.

За словами інформованих джерел, виплата компенсацій у даному випадку сповільнюється через безліч запитів регулюючих органів, що аналізують можливості біржі відшкодувати збиток від збою.

Ці ускладнення викликають заклопотаність і у конкуруючих фондових бірж, зокрема NYSE Euronext і BATS Global Markets, оскільки можуть створити небажаний прецедент.

Зараз увага інвесторів також привернута до дій Регуляторного управління фінансової галузі (FINRA), неурядової організації, яка погодилася розслідувати обставини торгів по Facebook 18 травня і представити підсумковий звіт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: