Корупція обходиться Євросоюзу в 120 мільярдів євро на рік

Середа, 6 червня 2012, 16:11

Корупція у сфері політики і бізнесу в Європі, особливо в Середземномор'ї, ще більше послаблює економіку єврозони, а за даними Ради Європи, обходиться Євросоюзу приблизно в 120 млрд євро на рік.

Про це йдеться у доповіді Transparency International, передає Gazeta.ua з посиланням на Reuters.

У той час як Європа вважає себе найменш корумпованим регіоном в світі, в кількох європейських країнах зауважено дуже тісні зв'язки між підприємцями і держструктурами, публічним доступом до інформації і відсутністю законів, що регулюють лобіювання, йдеться в доповіді.

Дефіцит бюджету в регіоні, борги держав і корупція означають, що державні гроші використовуються неефективно, підкреслює Transparency International.

Реклама:

"Країни з низькими антикорупційними гарантіями зараз опинилися в числі тих, у яких більшість проблем пов'язані з держборгом", - сказав директор з досліджень Transparency International Фінн Генріх.

Зокрема, в дослідженні відзначаються Греція, Італія, Португалія та Іспанія як найбільш "проблемні" країни єврозони.

"Зв'язки між корупцією і справжньою фінансовою кризою в цих країнах більше не повинні ігноруватися", - підкреслюється в доповіді.

При цьому в таких країнах, як Данія, Норвегія, Швейцарія, Німеччина, Велика Британія і Швеція методи боротьби з корупцією вважаються ефективними.

У доповіді говориться, що положення в Нідерландах розглядається як "цілком неадекватне", а заходи боротьби з корупцією в Бельгії та Франції не є ефективними, тому що вони відбуваються по "непрозорим каналам".

За даними Ради Європи, корупція обходиться Євросоюзу приблизно в 120 млрд євро на рік.

Деякі аналітики говорять про те, що ця цифра може бути значно більше.

За даними дослідження Eurobarometer, хоча корупцію досить складно помітити або виміряти, близько 74% європейців бачать щорічне зростання корупції у своїх країнах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!