Підприємці готуються до спілкування із "фінансовою поліцією"

Середа, 6 червня 2012, 11:36

В Україні незабаром може з’явитися новий орган, який запобігатиме фінансовим злочинам проти держави.

Відповідний законопроект уряду як раз проходить узгодження у міністерствах.

Допоки документ не оприлюднили і не визначилися з назвою нової структури, однак підприємці уже називають її фінансовою поліцією і шукають способів убезпечитися від неї, передає Deutsche Welle.

Передбачається, що нове відомство буде створене на кадровій базі діючої податкової міліції, однак підпорядковуватиметься вже Міністерству фінансів.

Реклама:

Його співробітники виявлятимуть ухиляння від сплати податків, розкрадання держмайна, відстежуватимуть порушення тендерного законодавства та незаконне підприємництво.

Частину функцій пов’язаних із економічними злочинами для створення нового відомства заберуть у СБУ, МВС та прокуратури.

Ігор Лавриненко, керівник аналітичного департаменту "Реформаторського клубу", який брав участь у розробці цього законопроекту наголошує, що саме скасування загального нагляду з боку прокуратури, що передбачає контроль за виконанням законів усіма - від міністерств до громадян, найбільше полегшить життя підприємцям.

Адже як відомо, прокурор може в будь-який момент заблокувати діяльність будь-якого підприємства, внісши прокурорську заборону.

Це визнав і генпрокурор Віктор Пшонка.

"Маски–шоу стали справжнім жахом для українських підприємців. Вони відбуваються чи не щодня. Ми припинимо вседозволеність правоохоронних та контролюючих органів, яку вони допускають щодо підприємців", - підкреслив генпрокурор.

Цим документом підвищується відповідальність правоохоронців за тиск на бізнес, наголошує Ігор Лавриненко.

За його словами, передбачається навіть кримінальна відповідальність правоохоронців. Нині це лише дисциплінарне покарання.

Окрім цього новий законопроект дозволить покращити рівень захисту юридичної власності.

"У квартиру фізичної особи правоохоронці не можуть прийти просто так. Тільки за рішенням суду. А в офіс, у магазин – будь-ласка. Тож у цьому законопроекті прописано, що правоохоронці так само зможуть заходити у власність юридичних осіб лише за рішенням суду", - прокоментував Лавриненко.

Але представник громадської організації "Антирейдер" Руслан Павленко не йме віри, що "маски-шоу" та рейдерські атаки на бізнес припиняться, адже чесність і прозорість роботи судів в Україні під великим сумнівом.

"Фінансова поліція буде черговим інструментом маніпуляцій і тиску на бізнес", - переконаний Павленко.

Він упевнений, що єдина вертикаль контролю за бізнесом створюється для легшого "придушення" і "поглинання" середніх підприємств на догоду великим корпораціям, де здебільшого мають свій інтерес високопоставлені чиновники та представники влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!