Німеччина обговорює випуск єдиних європейських бондів

Вівторок, 5 червня 2012, 10:54

Німеччина погодиться на випуск єдиних європейських бондів, якщо сусіди по єврозоні пожертвують частиною свого суверенітету на користь спільного уряду.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на німецького чиновника, знайомого з ходом переговорів.

За словами представника канцлера Німеччини Ангели Меркель, такий варіант допустимий лише після поглиблення європейської інтеграції, а на це можуть піти довгі роки.

Зараз в єврозоні йде робота над "великим планом", в травні національні лідери домовилися обговорити на червневому саміті Європейського союзу "дорожню карту" антикризових заходів, говорить високопоставлений європейський чиновник.

Реклама:

Не варто чекати від саміту "великого вибуху", зауважує німецький чиновник: якщо Європі вдасться окреслити загальну порядку денного, це вже буде великим успіхом.

Поки на столі переговорів чотири варіанти, пише WSJ, підбиваючи підсумок дискусії: розширення повноважень європейських інститутів заради випуску євробондів, створення єдиного органу банківського нагляду та впровадження страхових депозитів; координація податкової та фіскальної політики на рівні єврозони; структурні перетворення, що стимулюють ріст.

Німеччина готова обговорювати будь-які заходи, але тільки в комплексі, розповідають члени німецької делегації: поки Берлін не зможе впливати на фіскальну політику інших членів єврозони, він не погодиться випускати єдині бонди або страхувати банківські депозити Ірландії та Іспанії.

Ціна будь-якого антикризового заходу - втрата фіскального суверенітету, додає один із них: "Гра почалася".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: