"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Становище металургів продовжує погіршуватися

Вівторок, 5 червня 2012, 10:42

У січні-травні 2012 року українські металургійні підприємства скоротили виробництво сталі в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року на 4,4% - до 14,044 млн тонн.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на дані ugmk.info.

Дані щодо випуску прокату ще гірші, повідомляє видання. З початку року обсяги його виробництва знизилися на 7,7%.

Виробничий результат українських металургів зумовила непроста ситуація на зовнішніх ринках збуту. Сталь падає в ціні в усьому світі.

Реклама:

Компанії-виробники як і раніше залишаються заручниками несприятливої економічної ситуації в Європі і слабкого попиту на традиційних ринках збуту.

Аналітики бачать передумови того, що тенденція до здешевлення металопродукції матиме продовження і в червні.

На близькосхідному ринку, де українські компанії реалізують заготовку і довгомірний прокат, особливого пожвавлення не спостерігається - місцеві торговці і прокатники поповнили свої запаси в квітні і тепер очікують подальшого падіння цін у червні.

Ліван, який був своєрідною "накопичувально-розподільчою" точкою металу в дуже воєнізованому арабському регіоні, зараз повідомляє про нові акції агресії, що на деякий час паралізує металоторгівлю.

На Близькому Сході також дещо загострилася конкуренція: скориставшись зниженням курсу євро до долара, на ринок вийшли італійські виробники із досить конкурентною у плані ціни сталевою продукцією.

Ринки Південно-Східної Азії, на які українські метвиробники постачають сляби, також не демонструють позитивних сигналів.

Ринок ЄС, на який раніше припадав вельми солідний обсяг поставок плоского прокату і слябів, повністю залежить від макроекономічних процесів, які зараз відбуваються в Європі.

Проблеми в економіках Греції, Італії та Іспанії безпосередньо пов'язують з активністю металоспоживачів.

Поки тенденції до поліпшення ситуації не спостерігається, заявила асоціація Eurofer. За її даними, реальне споживання сталі в Європі в 2012 році впаде на 1,5%.

В цілому в першому кварталі сталевий імпорт в країни єврозони знизився на третину в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року - до 3,5 млн тонн.

За даними проекту delphicasteel.com, травневі ціни в портах Чорного моря із першої декади місяця вже демонстрували істотне падіння.

Якщо чавун у першій декаді травня коштував 457 доларів за тонну, то в останній день місяця його ціна становила всього 438 доларів за тонну.

Квадратна заготовка втратила в ціні з 10 травня близько 20 доларів - до 580 доларів за тонну. Ціни на сляби знизилися на 29 доларів - до 550 доларів за тонну.

Водночас, прямі виробничі витрати українських метпідприємств на виготовлення квадратної заготовки в середньому становили 522 долара за тонну, сляба - 534 долара за тонну.

Наші конкуренти в Росії змогли зробити сталеві напівфабрикати з прямими виробничими витратами на рівні 441 долара за тонну. А собівартість китайського сляба становить 520 доларів за тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: