Нацбанк шукає курсових маніпуляторів

Вівторок, 5 червня 2012, 10:10

За підсумками розширеної наради із комерційними банками, яке проходило минулого тижня, Національний банк України вирішив звернутися до агентства Thomson-Reuters і в Emerging Markets Trade Association із запитом про рівень валютних котирувань, які виставляли фінустанови наприкінці травня.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на високопоставлене джерело в НБУ.

За словами співрозмовника видання, крім обговорення поточних проблем у фінансовій системі та організації роботи банків під час чемпіонату Європи, на всеукраїнській нараді регулятора з банкірами дуже гостро стояло питання про курсові маніпуляції, які призвели до ослаблення курсу гривні до долара наприкінці травня до рівня 8,07-8,12 гривні за долар.

Зокрема, 23 травня спостерігався різкий стрибок фіксингу EMTA uah, який є базою для розрахунку котирувань безпоставкових форвардів на курс гривні (NDF uah - котирується переважно в лондонських брокерських фірмах).

Реклама:

Фіксинг EMTA uah розраховується агентством Thomson-Reuters за методикою, встановленою EMTA: дев'ять банків-нерезидентів, назви яких закриті, оголошують свої котирування на курс гривні. Усереднені показники курсів купівлі і продажу фіксуються в EMTA uah.

"23 травня фіксинг підскочив відразу на 5,5 копійки вище ринкових котирувань - до рівня 8,115 гривні за долар. Однак жоден із банків з іноземним капіталом не купував в той день валюту за такими котируваннями", - говорить співрозмовник видання.

У Нацбанку вважають, що стрибок фіксингу EMTA uah і подальший рух за цими котируваннями ринків готівкової та безготівкової валюти були наслідком маніпуляцій іноземних банків із курсом.

"Фіксинг є індикатором курсу гривні до долара для нерезидентів, які приймають рішення про входження на український ринок або вихід з нього. Тобто коли іноземна компанія дає своєму банку доручення купити або продати валюту, то угода розраховується за поточним фіксингом EMTA uah", - пояснює чиновник НБУ.

"Ми бачимо в стрибку фіксингу маніпуляції з курсом, які могли бути виконані для того, щоб заробити на великому клієнтові, який виходив з України, або на закритті значного контракту NDF uah", - підкреслив він.

У Нацбанку кажуть, що відповідно до закону про НБУ та інструкції про порядок регулювання діяльності банків, не можуть застосувати до фінустанов заходи впливу за маніпуляції із курсом, проте будуть звертатися до материнських контор банків, дилерів яких підозрюють у маніпуляціях із вимогою провести внутрішнє розслідування за підозрою у змові і неринкових діях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: