"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія відкладе на "чорний день" 6 мільярдів доларів

П'ятниця, 29 червня 2012, 16:44

Влада Росії вирішила забронювати додаткові 200 мільярдів рублів (близько 6 млрд доларів за поточним курсом) з Резервного фонду на випадок погіршення ситуації в економіці в 2012 році.

Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, пише Reuters.

"У випадку погіршення ситуації на світових ринках, в разі погіршення ситуації в російській економіці, з виконанням бюджету, задіяти ресурси Резервного фонду в сумі до 200 мільярдів рублів в поточному році на реалізацію антикризових заходів з підтримки найбільш соціально незахищених верств населення, організацій, фінансових структур", - сказав міністр фінансів.

"По суті, ми створюємо можливість використання коштів Резервного фонду на реалізацію антикризових заходів", - додав він.

Реклама:

Резервний фонд РФ на 1 червня 2012 року становитиме 1,954 трильйона рублів, що еквівалентно 60,21 мільярда доларів.

Фонд, створений для страхування бюджету на випадок падіння цін на нафту, досягав на початку 2009 року рекордних 4,87 трильйона рублів (136 мільярдівдоларів), але в кризу позбувся більшої частини коштів, які пішли на покриття бюджетної діри.

Мінфін РФ чекає збільшення обсягу Резервного фонду до докризових максимумів до 2014 року.

Силуанов нагадав, що на початку року в бюджеті вже було зарезервовано 200 млрд рублів нерозподілених витрат, але цього резерву вже не залишилося.

"Ми сподіваємося, що ми цим заходом не скористаємося, бо інструментарію в уряду і Центрального банку в даний час достатньо", - сказав Силуанов.

Доходи бюджету РФ на половину формуються за рахунок експортної виручки від нафти і газу.

Рецесія в єврозоні та ознаки уповільнення економіки Китаю призвели до падіння нафтових котирувань за останні 4 місяці до 90 доларів з 127 доларів за барель.

Закон про федеральний бюджет на 2012 рік спочатку передбачав, що бюджет буде зведено з дефіцитом у розмірі 891 мільярда рублів, або 1,5% ВВП, однак дорога нафта дозволила Мінфіну поліпшити оцінку.

За прогнозом Мінфіну, дефіцит бюджету за підсумками року не перевищить 68 млрд рублів, або 0,1% ВВП.

Бюджет-2012 базувався на ціні нафти 100 доларів за барель, але пізніше Мінекономрозвитку у базовому сценарії підвищило оцінку до 115 доларів за барель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!