"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" може подати позов проти України - Міллер

П'ятниця, 29 червня 2012, 16:15

"Газпром" може подати позов проти України в разі недобору нею в 2012 році мінімального контрактного обсягу російського газу.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер на прес-конференції за підсумками річних зборів, передають "РИА новости".

"Якщо не буде вибраний мінімальний обсяг, це може стати основою нашого позову до України", - сказав Міллер, підкресливши, що ніяких змін річного контрактного обсягу не проводилося і він як і раніше становить 52 мільярда кубометрів.

У зв'язку з високою ціною на паливо Україна заявила про намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів.

Реклама:

Разом з тим в РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку постачань.

Таким чином, контрактна кількість газу на 2013 рік може бути змінено в термін до 1 липня.

Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" містить умову "бери або плати", яка поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом.

Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік у 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менш 41,6 мільярда кубометрів газу.

Нагадаємо, нещодавно міністр вугільної промисловості та енергетики України Юрій Бойко заявив, що Київ та Москва погодили заявку на закупівлю газу у 2013 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!