"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафта дорожчає завдяки лідерам ЄС

П'ятниця, 29 червня 2012, 15:28

Нафта дорожчає разом з іншою сировиною завдяки тому, що лідери Європи на саміті змогли домовитися про допомогу Іспанії та Італії.

Вдень 29 червня нафта Brent подорожчала на 2,17 долара до 93,5 долара за барель, а нафта WTI – на 2,12 долара до 79,81 долара за барель, пише Reuters.

За другий квартал обидва сорти, ймовірно, подешевшають більш ніж на 20%, що стане найгіршим результатом з часів фінансової кризи 2008 року.

Лідери єврозони в четвер домовилися вжити екстрених заходів для зниження стрімко зростаючої вартості позик Італії та Іспанії і створити єдиний наглядовий орган для банків єврозони до кінця цього року.

Реклама:

"Мені здається, ринок чекав, що ЄС знадобляться всі вихідні, щоб домовитися, тому це повідомлення стало несподіваним", - сказав аналітик Global Risk Management Торбьорн Бак Йенсен.

Також зростання ринку пояснюється полюванням за вигідними угодами після падіння цін на 3% 28 червня.

Гравці продовжують стежити за подіями в Норвегії, де через страйк нафтовиків видобуток нафти знизився майже на 20%.

У п'ятницю лідери трьох профспілок нафтовиків обговорять розширення страйку.

"Хоча втрата видобутку зростає, ринку Brent знадобиться, можливо, тижнів зо два, щоб наблизитися до балансу попиту та пропозиції", - йдеться в звіті JP Morgan.

У неділю в Євросоюзі набуде чинності ембарго на імпорт іранської нафти, а США звільнять всі 20 країн, які купують нафту в Ірану, від санкцій ще на 6 місяців.

Втім поставки нафти з Ірану ускладнюються тим, що ЄС заборонив своїм страховим компаніям страхувати танкери з іранською нафтою.

За п'ять місяців 2012 року найбільші азіатські клієнти Ірану скоротили закупівлі нафти більш ніж на 250 тис барелів на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: