Китай обіцяє продовжувати реформи, незважаючи на уповільнення економіки

П'ятниця, 29 червня 2012, 11:09

Провідні фінансові регулятори Китаю заявили, що будуть рішуче продовжувати кампанію, спрямовану на реформування і зміну балансу другої за величиною в світі економіки, незважаючи на уповільнення зростання.

Виробнича активність Китаю сповільнювалася в останні вісім місяців, зміцнюючи надії на те, що регулятори можуть пом'якшити монетарну і бюджетну політику, пише Reuters.

Однак чиновники, які виступали на фінансовому форумі в Шанхаї, дали зрозуміти, що збережуть нинішню "розумну" позицію, паралельно продовжуючи реформи.

"Ми будемо наполегливо просувати фінансові реформи та інновації, щоб забезпечити цілісний розвиток економіки та фінансової індустрії", - сказав керуючий Центробанком Чжоу Сяочуань.

Реклама:

Народний банк Китаю буде "продовжувати реформи процентних ставок, валютного курсу та транскордонного використання юаня", додав він.

Китай також розширить фінансові канали, доступні для банків, дозволивши їм залучати фонди за кордоном і утримувати більш високий прибуток, сказав Шан Фулінь, голова Комісії з регулювання банківської діяльності Китаю.

Банківський регулятор також вивчає можливість дозволити банкам випускати привілейовані акції, додав він.

Китайські банки в останній рік знаходяться в центрі уваги, так як інвестори бояться, що уповільнення економіки може призвести до зростання збитків від "поганих" кредитів, особливо після того, як банки видали в кредит близько 10,7 трильйона юанів (1,68 трильйона доларів) місцевим урядам після фінансової кризи 2008-2009 років.

"Майже всі ці реформи, такі як збільшення інституціональних інвестицій, - це довгострокові позитивні фактори і не приведуть до негайної появи на ринку величезних сум грошей", - сказав Као Сюфен з Huaxi Securities.

Перші економічні індикатори показують, що зростання не прискорилося в червні, посиливши сумніви в тому, що Китай зможе досягти орієнтиру зростання в 2012 році - 7,5 відсотка.

Коли цей орієнтир був оголошений в березні, багато хто думав, що економіка з легкістю перевершить цей рівень.

Цзя Кан, головний аналітик міністерства фінансів, сказав в четвер, що економіка стабілізується в третьому кварталі і що уряд упевнений, що вона зможе досягти орієнтиру в цьому році.

Уряд все ще вважає, що необхідно підтримувати зростання в короткостроковій перспективі, і вжив заходів для вливання ліквідності, в тому числі, зниження норм банківського резервування і скорочення процентних ставок.

Однак економісти кажуть, що здатність Пекіна до стимулювання економіки за допомогою ще однієї дорогої програми більш обмежена на цей раз, враховуючи величезну заборгованість.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: