"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гірничорудний гігант прогнозує зниження цін на залізну руду

Середа, 27 червня 2012, 14:22

Гірничорудний гігант Rio Tinto пророкує зниження цін на залізну руду.

Про це сказав директор з міжнародного бізнесу компанії Алан Девіс в інтерв'ю Reuters.

"Прогноз попиту високий, але пропозиція не відстає. Ціни на залізну руду високі в порівнянні з історичним рівнем, але в міру підвищення пропозиції ми очікуємо зниження цін у середньостроковій перспективі", - сказав Девіс.

У лютому 2011 року світові ціни на залізну руду досягли майже 200 доларів за тонну з доставкою в Китай, але з другого півріччя минулого року ціни знижуються через уповільнення економічного зростання та підвищення пропозиції, і на цьому тижні залізна руда коштує близько 140 доларів за тонну.

Реклама:

За розрахунками консалтингової компанії Raw Materials Group (RMG), надалі ціна знизиться до 100-120 доларів за тонну і баланс попиту і пропозиції на ринку наступить через два роки.

"Транспортні та політичні проблеми ростуть, так що навіть при невеликому зростанні виробництва сталі в Китаї, скажімо на 4-5%, абсолютний обсяг нових потужностей, які повинні бути запущені, величезний", - сказав глава RMG Магнус Ерікссон.

Девіс, на відміну від гірничорудної компанії Vale і південнокорейського виробника сталі POSCO, не очікує повернення до річної системи ціноутворення, скасованої на ринку залізної руди після фінансової кризи 2008-2009 років.

"Я не передбачаю повернення. Я особисто б дуже здивувався, якби ми повернулися до довгострокових цін, тому що наші клієнти хотіли більш короткострокових цін і вони їх отримали", - сказав Девіс.

Для південнокорейських, японських і тайваньських клієнтів Rio Tinto встановлює квартальні ціни, а продажі в Китай, на який припадає 60% збуту компанії, здійснюються на основі спотових, місячних і квартальних цін.

Минулого тижня Rio Tinto повідомила, що інвестує 3,7 мільярда доларів в розширення видобутку залізної руди в Австралії, незважаючи на прогнози спаду світового споживання і затоварення ринку.

"Ми очікуємо, що в найближчі сім-вісім років виробники будуть мати 700 мільйонів тонн для задоволення попиту, і наша частка в цьому обсязі становитиме 25-28%", - повідомив Девіс.

На думку Ерікссона з RMG, Індія через кілька років може перетворитися з великого експортера залізної руди в її великого імпортера у міру підвищення виробництва сталі в країні.

За прогнозами RMG, виробництво сталі в Індії зросте до 110 мільйонів тонн в 2020 році з 75 мільйонів у 2011 році, а попит на залізну руду збільшиться до 175 млн тонн із 142 мільйонів в 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: