"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Туреччина і Азербайджан домовилися про будівництво газопроводу

Середа, 27 червня 2012, 13:27

Президент Азербайджану Ільхам Алієв і прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписали угоду про будівництво Трансанатолійского газопроводу (TANAP), який дозволить транспортувати сировину з Азербайджану до Європи через Туреччину.

Будівництво трубопроводу розпочнеться або наприкінці 2013-го, або на початку 2014 року, пише "Лєнта.ру" з посиланням на Reuters.

Перша гілка газопроводу повинна бути готова до 2018 року.

Передбачається, що спочатку по ньому буде транспортуватися лише 16 мільярдів кубометрів, з яких шість Туреччина буде забирати собі, а 10 - постачати на експорт до Європи.

Реклама:

Зведенням трубопроводу займуться місцеві державні компанії.

При цьому турецької Botas в проекті належатиме 20%, Державній нафтовій компанії Азербайджану – 80%.

Спільні витрати учасників проекту оцінюються в сім мільярдів доларів.

Будівництво TANAP може привести до того, що інший газопровід в регіоні - Nabucco - так і не буде побудований або в нього будуть внесені значні зміни.

Спочатку передбачалося, що Nabucco буде доставляти газ з Каспійського регіону до Європи в обхід Росії, але для нього поки не знайдена сировинна база.

Тепер в Nabucco розраховують, що їх оновлений проект (так званий Nabucco West) буде обраний Азербайджаном і Туреччиною для поставки палива в Європу з Туреччини, де Трансанатолійский газопровід закінчується.

Поки угода між учасниками TANAP і Nabucco не підписана.

Азербайджан зацікавлений у великих інфраструктурних проектах в газовій галузі, оскільки почав активно розробляти родовища групи Шах-Деніз.

Загальний обсяг газу на Шах-Деніз оцінюється в 1,2 трильйона кубометрів газу і 240 мільярдів кубометрів газового конденсату.

Як повідомлялося, раніше надзвичайний і повноважний посол України в Туреччині Сергій Корсунський заявляв, що Україна розраховує отримати до 10% в азербайджано-турецькому проекті Транс-Анатолійського трубопроводу (TANAP).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: