"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес тіньових покупців металобрухту отримав законодавчу підтримку

Середа, 27 червня 2012, 12:25

Новий документ зафіксував статус-кво, при якому збір вторсировини у фізосіб залишається під рукою нелегальних операторів, що закріплює стихійну і кримінальну складову в сегменті.

З тексту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення деяких податкових норм" загадковим чином зникла поправка, спрямована на скасування 15% податку на доходи фізичних осіб зі здачі брухту чорних металів, пишуть "Экономические известия".

Як раніше відзначали представники вторметів, грошей в державну казну вона приносить небагато, але своїм існуванням створює умови для процвітання тіньового бізнесу в брухтозаготівельному середовищі.

Сьогодні частка тіньового ринку брухту становить, за деякими оцінками, 60-70%.

Реклама:

І утворюється "сірий прошарок": фірми, які працюють поза правовим полем, приймають металобрухт у громадян в нелегальних пунктах "а-ля гараж".

Вони платять фізособам менше, ніж легальні пункти прийому вторинних металів, але не вимагають документів (паспорт, ідентифікаційний код) та заповнення паперів, які супроводжують сплату податку.

Отриманий від населення металобрухт тіньові перекупники здають великим спеціалізованим фірмам зі своєю ціновою накруткою.

Члени Української асоціації вторинних металів (Уавтормет) вже не один рік лобіюють скасування 15% податку на доходи фізичних осіб зі здачі брухту.

Вони вважають, що необхідність усунути тіньові схеми вже давно назріла.

Чергова їх спроба, здавалося б, увінчалася успіхом.

24 травня Верховна рада прийняла законопроект № 9661-д, що містить пропозицію виключити з ст. 165 Податкового кодексу згадку про чорні метали.

Це зробило б здачу металобрухту такою же простою дією, як і здача макулатури, при якій пред'являти документи і заповнювати довідки для податкової не потрібно.

Скасування металобрухтового податку для населення звузило б поле діяльності нелегальних заготівельників, ринок став би більш структурованим, а кількість нелегальних заготівельників скоротилася б.

На з'їзді членів Уавтормет, що відбувся в травні, представники металобрухтового бізнесу новину про прийняття парламентом такого актуального для них закону вітали.

І в світлі цієї події навіть не особливо завзято критикували владу за впровадження квоти на експорт металобрухту.

Однак на засіданні парламенту 7 червня спікер Володимир Литвин зробив несподівану пропозицію про «усунення неузгодженостей» в уже прийнятому в цілому законі.

Ці малозрозумілим чином презентовані зміни і були винесені на голосування народних депутатів, які їх затвердили, не особливо вдаючись у подробиці.

Таким чином, з тексту документу зникла новація, яку парламент сам же і прийняв двома тижнями раніше.

Відзначимо, що ця законодавча ініціатива Литвина пройшла непоміченою діловою громадськістю.

Частково заповнити прогалини в інформації допомогла стенограма на сайті Верховної ради, після того як текст підписаного президентом Віктором Януковичем закону (уже за № 4834-VI) став доступний.

І тоді-то стало відомо, що влада вирішила відкласти легалізацію тіньового обороту брухту чорних металів на невизначений термін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: