Газпром не поспішає інвестувати в російські труби

Вівторок, 26 червня 2012, 20:34

Російський газовий монополіст "Газпром" скоротить закупівлю труб великого діаметра в 2012 році до 1,346 млн тонн, взявши паузу у великих інвестиціях в трубопровідні проекти.

Про це заявив начальник департаменту будівництва та інвестицій "Газпрому" Ярослав Голко у вівторок на нараді асоціації виробників труб і "Газпрому" в Челябінську, повідомляє агентство Reuters.

"Зниження постачань у цьому році буде майже 40%; 2011 рік виявився піковим зі закупівель труб: ми купили 2,2 млн тонн", - сказав він, уточнивши, що основні постачання цього року припадуть на другу половину.

"Газпром" не повернеться до рівня закупівель труб великого діаметра пікового 2011 року ще кілька років: на 2013-2014 роки компанія оцінює потребу приблизно в 1,4 млн тонн на рік, сказав Голко.

Реклама:

Він додав, що трубні компанії можуть сподіватися на нові контракти з 2014 року, коли "Газпром" буде закуповувати труби для проекту транспортування природного газу з Якутії до заводу зі зрідження у Владивостоці.

Як відомо, великі трубопровідні проекти російських держмонополій - "Газпрому", "Транснафти" і "Роснефти" - служать центром тяжіння для продукції російських трубних виробників, на фінансових показниках яких цього року позначається відстрочка інвестпрограм нафтогазових гігантів.

Наприкінці 2011 року російський газовий монополіст запустив першу гілку трубопроводу "Північний потік", що став "вікном в Європу" для "Газпрому", який до цього постачав свій газ в Європу в основному через транзитну Україна.

Наприкінці 2012 року концерн планує подвоїти потужність газопроводу за рахунок другої нитки "Північного потоку", що проходить по дну Балтійського моря.

Паралельно "Газпром" обіцяє ще один великий газопровідний проект - "Південний потік" в Чорному морі, розрахований на щорічне транспортування до Європи додаткових 63 млрд кубометрів газу з 2015 року в обхід транзитних країн - України та Білорусі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!