Повернути втрачені у "МММ-2011" кошти через суд неможливо - експерт

Вівторок, 26 червня 2012, 13:47

Не треба мати ілюзій – повернення втрачених у подібному "МММ-2011" сумнівному проекті коштів з застосуванням судових механізмів, що забезпечуються державою, на практиці є неможливим.

Про це заявив адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ "Ілляшев та Партнери" Олексій Христофоров.

"По-перше, глобальна інформаційна революція двох минулих десятиліть, пов'язана, в першу чергу, з впровадженням та стрімким розвитком Інтернет-технологій, наводить на думку, що боротьба з проектами, подібними "МММ-2011", потребує від держави системних підходів, аналогічних тим, що застосовуються для стримування розповсюдження наркотиків, азартних ігор, проституції та будь-якого іншого бізнесу, побудованого на експлуатації людських пороків", - заявив адвокат.

По-друге, на його думку, на відміну, знову ж таки, від подій двадцятирічної давнини, сьогодні, в умовах вільного та безперешкодного доступу до інформації, вкладання грошей у фінансову піраміду, подібну "МММ-2011", в переважній більшості випадків є не наслідком обману, а свідомим вибором конкретної людини, яка має відповідати за власні дії, а іноді, нажаль, за власну пожадливість та дурість.

Реклама:

 "По-третє, не треба мати ілюзій – повернення втрачених у подібному "МММ-2011" сумнівному проекті коштів з застосуванням судових механізмів, що забезпечуються державою, на практиці є неможливим", - пояснив юрист.

Христофоров зазначив, що криміналізація участі у фінансових пірамідах, а також продумана "контрпропаганда" щодо участі у сучасних та майбутніх "МММ" змусить подумати про інші, легальні можливості для інвестування.

"Так, сучасна банківська система України, при всіх її вадах, все ж таки характеризується дуже серйозним та щільним режимом регулювання з боку державних інститутів, який, зокрема, не дає можливості перетворити комерційний банк (іноді - всупереч бажанню власників) на ту ж саму фінансову піраміду, але вже з санкціонованим державою правом залучення коштів від населення", - підсумував юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!