"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Злиття двох найбільших видавництв Росії оформили як опціон

Вівторок, 26 червня 2012, 10:04

Російське видавництво "Ексмо" з початку червня управляє видавничим і журнальним бізнесом АСТ за домовленістю з його акціонерами.

Про це розповів власник і гендиректор "Ексмо" Олег Новіков, передають "Ведомости".

"Ексмо" отримало трирічний опціон на 100%-ний контроль над трьома десятками юридичних осіб групи АСТ: видавництвами "Астрель", АСТ, "Прем'єра" (займається випуском журналів) і "Білона" (новостворена дистрибуційна компанія для розповсюдження книг цих видавництв).

Представник АСТ Світлана Соколова підтвердила тільки факт домовленості з "Ексмо".

Реклама:

"Ексмо" вже управляє видавничим бізнесом АСТ за згодою останнього, знає керівник великого російського видавництва.

Про переговори двох найбільших видавництв Росії – "Ексмо" і АСТ - стало відомо в травні.

Перший заступник керівника Росдруку Володимир Григор'єв тоді заявляв про бажання зберегти АСТ як незалежну групу і про небезпеку концентрації книготорговельних мереж у одного видавництва.

Новиков каже, що роздрібна мережа групи АСТ "Буква" не входить в угоду - як і її нерухомість.

За даними СПАРК і ЕГРЮЛ, основний власник групи АСТ (більше сотні компаній) - кіпрська AABP Advanced Achievement Books Publishers Ltd.

Її власники, за даними кіпрського реєстру, - Андрій Герцев і Яків Хелемський (по 33,35%), Олег Бартенєв та Ігор Феоктистов (по 9,52%), Юрій Хацкевич (9,51%), Юрій Дейкало (4,75 %).

АСТ не розкриває фінансових показників.

Виручка АСТ від видання книг і журналів в 2011 році становила близько 6,5 млрд рублів, журнали принесли близько 15%, говорить Новіков.

Співвласники "Ексмо" - Новіков і Андрій Гредасов (по 50% акцій).

Виручка компанії в 2011 році - 6 млрд рублів.

Консолідація ринку дозволить підвищити рентабельність і дасть стимул для розвитку нових технологій просування і продажів книг, думає Новіков.

Опціон може бути виконаний протягом року, розраховує він: "Чи буде угода завершена, залежить від того, чи вдасться врятувати бізнес АСТ, який зараз знаходиться в критичному стані".

Навесні стало відомо, що податкова інспекція пред'явила до декільком компаніям групи АСТ претензії на 6,7 млрд рублів за використання фірм-одноденок.

АСТ оскаржує ці претензії в суді і одночасно банкрутить дві свої головні дистрибуційні компанії, до яких пред'явлені основні претензії, - "Полімікс-центр" і "П'ятий океан".

Порушено кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків.

Після пред'явлення податкових претензій та порушення кримінальної справи група стала фактично непрацездатною, пояснює Новіков, і чекати, коли угода може бути завершена, небезпечно - бізнес може розвалитися повністю, тому і був обраний формат опціону.

На ключові позиції в АСТ призначені фахівці з "Ексмо", продовжує Новіков, але про операційне об'єднання груп мова поки не йде, бренди АСТ збережуться, так само як і редакції видавництв.

Власники АСТ більше не беруть участь в управлінні групою, повідомляє Новіков.

АСТ завжди діяло, виходячи з позаекономічних критеріїв, це сильно тиснуло на ринок, погоджується гендиректор "Олма медіа груп" Дмитро Іванов, так що санація ринку і перехід на більш прозорі правила роботи "Ексмо" корисні всім.

"Ексмо" не зверталася в ФАС для схвалення угоди, говорить Новіков: "Необхідність в цьому виникне тільки в разі реалізації опціону".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: