Moody's продовжує знижувати банківські рейтинги

Понеділок, 25 червня 2012, 10:47

Moody's знизило рейтинги п'яти з шести найбільших банків США: Morgan Stanley, Citigroup, Goldman Sachs і JPMorgan Chase - на два ступені, Bank of America (BofA) - на один щабель.

Не переглядався рейтинг Wells Fargo, а також були знижені рейтинги Credit Suisse - на три ступеня, UBS, Barclays, BNP Paribas, Credit Agricole, Deutsche Bank і Royal Bank of Canada - на два, HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS) і Societe Generale - на один щабель, пишуть "Ведомости".

"Всі ці банки сильно уразливі у випадку волатильності і ризикують отримати великі збитки у зв'язку зі своєю діяльністю на ринках капіталу", - відзначає керуючий директор Moody's по глобальному банкінгу Грег Бауер.

Для банків зниження рейтингів означає зростання вартості запозичень і необхідність збільшувати застави.

Реклама:

Morgan Stanley доведеться збільшувати забезпечення приблизно на 6,7 млрд доларів.

Рейтинг Morgan Stanley міг би бути знижений не на два, а на три ступені.

Щоб відвоювати один ступінь, менеджери банку з лютого не менше п'яти разів зустрічалися з представниками Moody's.

Їх головними аргументами були збільшення прибутку, який Morgan Stanley почне отримувати від брокерської Morgan Stanley Smith Barney після викупу частки Citigroup, і підтримка, обіцяна найбільшим акціонером банку - Mitsubishi UFJ Financial Group.

Але Morgan Stanley все одно не дуже задоволений. "Рейтинги повністю не відображають ключові стратегічні кроки, які ми зробили", - йдеться в його заяві.

Citi стверджує, що зниження рейтингу "не обґрунтоване і нічим не виправдане", а також не приймає в розрахунок останніх заходів, які банк прийняв для поліпшення свого становища.

BofA запевняє, що "має значну ліквідність і ресурси для обслуговування клієнтів".

JPMorgan рішення Moody's не коментує.

У лютому Moody's повідомило про плани знизити рейтинги більш ніж 100 банків.

Такого масштабного зниження банківських рейтингів не було за весь час кризи.

"Зараз банки сильніші, ніж до кризи, - дивується віце-президент Christiana Trust Скотт Арміджер, - де ж ці гострі олівці (Moody's) були в 2006 і 2007 роках?".

Зниження рейтингів практично не позначилося на котируваннях банків.

У п'ятницю акції Morgan Stanley подорожчали на 1,29%, BNP Paribas - на 0,65%, Citigroup - на 0,57%, Credit Agricole - на 0,36%, JPMorgan Chase - на 1,35%, Royal Bank of Canada - на 1,23%, BofA - на 1,53%, Societe Generale - на 0,31%.

Котирування UBS практично не змінилися.

Рішення Moody's не викликало розпродажі банківських акцій і "не повинно сильно зачепити їх бізнес", оскільки "(рейтинги) були знижені одночасно", вважає директор з інвестицій Solaris Group Тім Гріскі.

Раніше Moody's знизило рейтинги банків Іспанії, Італії та Німеччини на 1-4 ступені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!