Профспілки критикують "зарплатну" ініціативу Тігіпка

Неділя, 24 червня 2012, 10:32

Ідея уряду про солідарну відповідальність щодо виплати боргів із заробітної плати на держпідприємствах тільки збільшить загальну суму боргу із зарплат у країні.

Про це заявив голова Національного форуму профспілок Мирослав Якибчук, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу НФПУ.

"Профспілкам відомо, яка загальна сума державного боргу із заробітної плати - 176 млн гривень. І вона не іде ні в яке порівняння із загальним боргом із зарплат, який уже становить понад мільярд гривень", - сказав Якібчук, коментуючи заяву віце-прем'єра - міністра соціальної політики Сергія Тігіпка про створення фонду солідарної відповідальності всіх працюючих за своєчасну виплату зарплат на держпідприємствах.

"Складається враження, що Тігіпко неправильно інформували про ситуацію, що склалася. І таким чином його зусилля зі зменшення боргу були направлені в невірне русло", - підкреслив він.

Реклама:

"Запропонований підхід дасть привід роботодавцю, в цьому випадку - державі, не поспішати з виплатою зарплат. Колективна відповідальність стане стимулом, щоб перекласти персональну відповідальність за свої неефективні дії", - зазначив Якібчук.

У свою чергу, заступник голови Національного форуму профспілок Григорій Кабанченко звернув увагу на те, що в Україні вже існують три схожі фонди, і саме через їх діяльність держава мала проблеми з виплатами, зокрема лікарняних та "регресивних".

Водночас, на його думку, проблему з невиплатами можна вирішити тільки одним шляхом - накладенням відповідальності на роботодавця за затримки заробітних плат.

"Причому ця відповідальність повинна включати в себе і виплату істотної пені за затримку зарплати", - підкреслив Кабанченко.

Як відомо, за словами Тігіпка, Кабмін готує законопроект про солідарну відповідальність.

Цей законопроект передбачає, що з відрахувань кожного працюючого українця буде створений фонд для погашення заборгованості із зарплат на державних підприємствах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: