Різниця між доходами багатих та бідних в Україні залишається невеликою

Субота, 23 червня 2012, 13:28

В 2011 році доходи найбагатших 10% українців були в 5,4 рази більші за 10% найбідніших.

Співвідношення доходів багатих та бідних залишилось майже незмінним з 2011 року, йдеться у звіті аналітиків "Ерсте Банку".

Згідно з дослідженням ООН, меншу різницю між багатими та бідними, ніж в Україні, мали лише п’ять країн – Фінляндія, Угорщина, Боснія, Чехія та Японія.

За даними аналітиків, тіньова економіка дещо викривляє статистику різниці в доходах, проте навіть з її врахуванням позиція України в рейтингу країн по рівності доходів суттєво не зміниться, адже значний обсяг тіньової економіки присутній у багатьох країнах, а неофіційні доходи притаманні майже всім верствам населення.

Реклама:

"Причиною малої різниці в доходах між багатими та бідними в Україні є значні видатки на соціальне забезпечення у співвідношенні до ВВП. Зокрема, Україна посідає одне з перших місць в світі по витратах на пенсію до ВВП, а також 5 місце по обсягах соціальних витрат та субсидій до ВВП", - розповідає аналітик "Ерсте Банку" Мар’ян Заблоцький.

За його словами, високе місце в рейтингах за обсягами соціальних видатків, відповідно, виводить Україну в першість у рейтингу по рівності доходів.

"Високі соціальні видатки є спадком, який залишився Україні від СССР, адже українці все ще очікують на значну допомогу від держави та вважають що вона повинна мати суттєву роль в організації їхнього добробуту. Окрім цього, платники податків часто не бачать зв’язку між своїми платежами до бюджету та джерелами його наповнення", - зазначають аналітики.

Промислове виробництво, пояснюють експерти, в травні дещо зросло за рахунок збільшення внутрішнього попиту.

"Попри те, що економічне зростання близьке до нуля, ріст реального внутрішнього споживання становив 15,5% в перші п’ять місяців 2012 року порівняно з аналогічним періодом 2011 року. Більший попит на продукти харчування та одяг дозволили вивести промислове виробництво з падіння та досягнути росту в 1% р/р у травні", - розповідають аналітики "Ерсте Банку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: