"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економіка Росії перегрівається через зростання бюджетних витрат

Субота, 23 червня 2012, 12:54

Через зростання бюджетних витрат російська економіка перегрівається, проте зростає не дуже швидко, а сам перегрів призведе до зростання інфляції, але буде не довгим.

Так вважають економісти Bank of America Merrill Lynch, пише видання "Финмаркет".

"У травні результати були дуже позитивні, зі знятою сезонністю темп зростання ВВП становив 0,5% за місяць, у річному вираженні - 4,2%", - заявив в кулуарах Пітерського економічного форму глава Мінекономрозвитку РФ Андрій Бєлоусов.

Як вважає Володимир Осаковський з Bank of America Merrill Lynch, і це вистачає, щоб економіка почала перегріватися, адже якщо до кризи схожі з нинішніми макропоказники спостерігалися при зростанні близько 8%, то тепер - при чотирьох з невеликим.

Реклама:

Перегрів напевно розжене інфляцію і не дасть їй утриматися до призначених ЦБ меж: 5-6% в 2012 році.

Рівень безробіття впав до мінімального значення за російську історію - 5,4%.

Осаковський зазначив, що безробіття знижується через скорочення робочої сили, а не через створення робочих місць - в Росії стає все менше людей працездатного віку.

Конкуренція за працівників привела до зростання номінальних зарплат - на 15,1% в річному вираженні.

При тому зростання реальних зарплат становило 11,1% - його прискорила стабільно низька інфляція в першому кварталі 2012 року.

Зростання зарплат і доходів призвело до вибухового росту роздрібних продажів - на 6,9%, що вище прогнозу Bank of America.

Інвестиційний попит також помітно виріс - на 7,7%, що взагалі схоже на диво, адже це відбулося всупереч нестабільності на фінансових ринках, зниження цін на нафту, посилення умов на ринку капіталу та ефекту високої бази (порівняно з минулим роком).

Ринок праці привів до перегріву російської економіки



Перегрів економіки в підсумку має призвести до зростання інфляції і це вже можна спостерігати на початку червня:

З початку червня зростання інфляції вже становило 0,4%, а до кінця місяця вона може прискоритися до 0,6% в місячному вираженні.

Інфляцію в річному вираженні це може збільшити до 4% в червні в порівнянні з 3,6% в травні.

Прискорення інфляція йде врозріз з ефектом сезонності. Так, якщо скоригувати зростання в 0,6% з урахуванням сезонного фактора, то інфляція в річному вираженні в червні становитиме 8,4%.

Інфляція різко прискориться в липні. У річному вираженні навіть без коригування на ефект сезонності вона становитиме 5-6%, що відповідає меті Центробанку на рік.

Винне в цьому підвищення тарифів, яке через вибори було перенесено з січня на початок другого півріччя.

До кінця цього року інфляція виявиться вище запланованих Центробанком 6%.

Осаковський переглянув свій прогноз щодо інфляції на цей рік з 6% до 6,3%.

Зростання інфляції пов'язане з падінням курсу рубля



Багато факторів, які прискорили інфляцію на початку червня, тим не менш, у другому півріччі будуть діяти, швидше, на її зниження.

Так головним фактором прискорення інфляції на початку червня стало зниження курсу рубля в травні і інтервенції ЦБ.

Осаковський оцінив, що чутливість інфляції до коливань бівалютного кошика становить 30%: падіння рубля на 11% в травні призвело до зростання інфляції в річному вираженні з урахуванням сезонності на 3 процентних пункту в червні.

Це відповідає прискоренню інфляції на 0,6-0,7% місяць до місяця.

Осаковський вважає, що уповільнення економіки почнеться вже в другому кварталі 2012 року і його може підсилити падіння цін на нафту і пов'язане з ним скорочення корпоративних прибутків.

Російську економіку чекає уповільнення

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: