Росія продасть ряд великих компаній, в тому числі й "Роснефть"

П'ятниця, 22 червня 2012, 16:37

Уряд Росії прийняв рішення продати в 2012-2013 роках пакети акцій в "Российских железных дорог" (РЖД, 25% мінус одна акція), "Росагролізингу" (49,9%), "Роснано" (10%) і "Объединенную зерновую компанию" (ОЗК, 100%).

Про це повідомляється в прес-релізі уряду, передає "Лента.ру".

Також було вирішено повністю продати "Роснефть".

Поступова приватизація компанії почнеться в наступному році, а до 2016 року найбільша нафтовидобувна корпорація країни перейде в приватні руки повністю.

Реклама:

Крім того, будуть частково приватизовані держбанки ВТБ (25% мінус одна акція) і "Сбєрбанк Росії" (7,58%).

Відповідно до затвердженого розпорядження, до 2016 року держава повністю вийде з капіталу ВТБ, "Совкомфлота", "Росагролізингу", "Зарубежнефть", "РусГідро", "Інтер РАО ЄЕС", "Шереметьєво", "Аерофлоту", "Россельхозбанку" і "Алроси".

Частка держави буде скорочена в "Транснефти", ФСК ЄЕС і "Уралвагонзаводі" до 75% плюс одна акція.

Пакет, що належить уряду в Об'єднаній суднобудівній та Об'єднаній авіабудівній корпорації буде зменшено до 50% плюс одна акція.

В уряді уточнили, що при приватизації низки компаній, включаючи "Аерофлот", "Зарубежнефть", ОЗК, "РусГідро" і "Алроса", держава може зберегти право на участь в управлінні через "золоту акцію".

21 травня прем'єр-міністр Дмитро Медведєв доручив уряду прискорити процес приватизації, назвавши це завдання пріоритетом для влади.

Через тиждень Мінекономрозвитку представило план, в якому до переліку активів для прискореної приватизації не увійшли компанії паливно-енергетичного комплексу.

Тим не менш, 7 червня Медведєв заявив, що "Роснефть" повинна бути повністю виведена з-під контролю держави до 2016 року.

Нагадаємо, нещодавно соратник Путіна Ігор Сечін став головою правління "Роснефти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: