Громадський транспорт очистять за 175 мільярдів доларів

П'ятниця, 22 червня 2012, 12:27

Світовий банк, Азіатський банк розвитку, Європейський банк реконструкції та розвитку і п'ять інших банків пообіцяли протягом 10 років виділити 175 млрд доларів у вигляді кредитів і грантів на створення транспортних систем, які зменшать викиди парникових газів, полегшать життя міської бідноти і зменшать число дорожніх пригод.

З відповідною заявою вони виступили конференції ООН, яка відбулася у четвер в Ріо-де-Жанейро, пише газета "Экономические известия".

"Необхідність переходу до екологічно орієнтованого економічного зростання була визнана ключем до розвитку і процвітання. Ми зобов'язалися підтримати цей зсув до зеленого росту - зростання всебічному, який буде досягнутий при меншому впливі на навколишнє середовище, який розкриє нові можливості та доступ до ресурсів для всіх сегментів населення , скоротивши нерівність доходів", - ідеться в спільній заяві банків.

Банки очікують, що виділені ними 175 млрд доларів помножаться в 10-20 разів за рахунок коштів, які будуть спрямовані на здійснення транспортних проектів міські муніципалітети та приватний сектор.

Реклама:

Інвестиції будуть направлятися, головним чином, в міста Азії, Латинської Америки і Африки, де в найближчі роки очікується стрімка урбанізація.

"Ніколи раніше ці банки розвитку не співпрацювали в настільки глобальному масштабі. Інвестиційний прорив, який ми спостерігаємо, підстьобне муніципалітети до планування транспортних систем в інтересах 1 млрд людей, які переїдуть жити в міста в найближчі 20 років, а також для того 1 млрд людей, які все ще проживають в бідності", - стверджує Коріння Хюізенга, організатор Партнерства зі створення стійкого низькоемісійного транспорту (SLoCaT), в яке входять організації ООН, банки розвитку та інші структури.

За словами директора спеціалізується на проектуванні міст Інституту транспортування та розвитку Майкла Реплогла, переорієнтування провідних банків з доріг на громадський транспорт - історична подія, що стало кульмінацією 27-річної роботи.

На доцільність цього переходу експерти вказували давно, проте ще десять років тому питання транспортування навіть не виносилися на обговорення.

Лише недавно ця проблема випливла на передній план і стала одним з найважливіших викликів на шляху сталого розвитку Азії, Африки та Латинської Америки.

Населення світу, як очікується, перевищить 9 млрд людей до 2050 року, причому більше половини людей будуть жити в Азії, переважно в міських зонах.

Тим часом кількість автомобілістів, імовірно, підскочить з 800 млн на початку 2000-х років до 2 млрд в 2030 році.

За оцінкою банків розвитку, в період з 2010 року по 2020 рік країнам Азії, що розвиваються, потрібно понад 2,5 трлн доларів інвестицій в транспортні мережі, Латинська Америка буде змушена вкласти 0,7 трлн доларів, а Африка - 183 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!